Dragulj bh. nogometa za SportSport.ba

Luka Menalo: Idem ranije u Zagreb, kod Prosinečkog ništa nema nejasno · Intervju

Neka u karijeri bude upola uspješan koliko je učtiv, ljubazan, odgojen, susretljiv i blag, bit će dovoljno. Novi igrač zagrebačkog Dinama i budući A reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo, nakon sjajne sezone u Širokom i odličnih partija u mladoj selekciji BiH, će sada sa hrvatskim prvakom pokušati napraviti evropski iskorak.

Dragulj bh. fudbala boravio je u Sarajevu u svojstvu ambasadora 6. memorijalnog turnira "Josip Katalinski Škija" kojeg organizuje škola fudbala Omladinac sa Stupa.

Na konferenciji upriličenoj u hotelu Delminijum Menalo je kazao da mu je izuzetna čast biti ambasadorom turnira koji se igra u čast takve ljudske i fudbalske veličine kakva je bo Škija te da se nada da će mnogi od igrača što budu nastupili na turniru 9. i 10. juna jednom također sjediti na istom mjestu kao ambasadori i perspektivni igrači.

Zbog potresa mozga nisi igrao u većem dijelu prethodne polusezone u kojoj je tvoj sada već bivši klub Široki izborio nastup u Evropskoj ligi. Koliko si zadovoljan?

"Sezona nije bila loša, kada sve sagledamo. Mogli smo ostvariti možda i bolji rezultat na kraju, ali izborio je klub učešće u evropskom natjecanju pa može s te strane biti zadovoljan. Bilo je dobrih partija i manje dobrih, u nekima nismo imali ni sreće... Što se moje igre tiče, zadovoljan sam, zaslužio sam poziv u mladu i A reprezentaciju. Jedino što me ta povreda malo odvojila od terena...", priča Menalo za SportSport.ba.

Nakon fantastičnih partija pod palicom odličnog osvježenja na klupi U21 Vinka Marinovića, Menalo se našao i na spisku selektora A reprezentacije Roberta Prosinečkog za januarske utakmice u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Bila mi je velika čast što sam dobio poziv i što sam učestvovao na toj turneji. Iako s igračima iz domaćeg prvenstva, mislim da smo dobro odigrali dvije utakmice. Selektor me javno pohvalio i lijepo se čovjek tada osjeća. Ja se nadam da ću poslije ove povrede ponovo zaslužiti poziv selektora i da ću biti član A reprezentacije jer mi je to ambicija."

Šta ga je najviše impresioniralo kod Prosinečkog?

"Pa čovjek samom svojom pojavom izaziva poštovanje, harizmatičan je. Čovjek je igrao u Barceloni i Realu, a Ligu šampiona nije osvojio ni sa jednim tim timom. To kada ima čovjek u glavi mora osjećati poštovanje. Njegovi treninzi su izrazito zanimljivi. Imao sam jednog trenera koji je preferirao stil Roberta Prosinečkog i meni apsolutno odgovara kako novi selektor poima nogomet, znam šta hoće", priča Luka i dodaje:

"Za razliku od nekih drugih trenera vrlo je prijatan čovjek koji želi s igračima živu komunikaciju. Imao sam priliku razgovarati jedan na jedan sa njim, želi da s igračima ima dobar odnos, a što se taktike tiče ništa vam neće ostati nejasno. Prosinečki je decidan u svojim zahtjevima i objasni vam sve šta od vas traži u svakom trenutku. Nikada ništa ne ostaje nejasno, a svaki igrač voli kada tačno zna šta treba da radi."

Za skoro tri sedmice počinju pripreme Dinama, 18. juna. Kako se Luka osjeća pred dolazak u novu sredinu?

"Pa upravo što je nova sredina otići ću ranije u Zagreb tako da neću imati puni odmor", našalio se i nastavio:

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Potrebno je sigurno neko vrijeme da se uklopim, da se naviknem. Idem ranije da bih sve mogao riješiti do početka priprema, smještaj i ostalo. Želim potpuno spreman dočekati pripreme, a nadam se da će mi u aklimatizaciji pomoći kolonija naših igrača. Pored Gojaka, Hodžića i hajrovića sada je tu i Dilaver. Dobro je kad ima naših ljudi."

Poželimo mu svu sreću i da u karijeri dosegne najviše vrhove. Pa da i Čapljina i BiH nekada dobiju svoga svoga Luku na evropskom tronu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.