Nevjerovatan podvig

Samo osam igrača uspjelo je osvojiti Mundijal, Ligu prvaka i Zlatnu loptu!

Endin Čaušević

U historiji najvažnije sporedne stvari na svijetu postoji samo osam fudbalera koji su u svojim karijerama uspjeli da osvoje Svjetsko prvenstvo, Ligu prvaka i Zlatnu loptu što je zaista nevjerovatan podvig.

Naime, kako nam se bliži Svjetsko prvenstvo u Rusiji jasno je da su sve oči uprte u Lionela Messija i Cristiana Ronalda koji su u svojim karijerama osvojili sve što su mogli osim titule prvaka svijeta.

Ukoliko jedan od njih sa svojom selekcijom uspio da to ostvari postat će tek deveti fudbaler u historiji koji u svojim vitrinama ima medalja sa Mundijala i Lige prvaka, te Zlatnu loptu.

Zanimljivo da se na ovoj listi ne nalazi ime jednog od najboljih igrača svih vremena Ronalda. Legendarni brazilski igrač je s Brazilom osvojio zlato na SP-u, ima i Zlatnu loptu, ali mu fali titula u Ligi prvaka. Pogledajte kojih osam igrača ima ove medalje u svojim bogatim vitrinama.

Rivaldo

Legendarni brazilski igrač koji je obilježio jednu eru u Barceloni i reprezentaciji Brazila. Rivaldo je prvo osvojio Zlatnu loptu 1999. godine, a tri godine kasnije s Brazilom je postao prvak svijeta na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji. Samo godinu kasnije osvojio je i Ligu prvaka u dresu Milana.

Zinedine Zidane

Naravno nemoguće je da na ovoj listi nema Zinedinea Zidanea koji već ima tri Lige prvaka kao trener. Zidane je proglašen za najboljeg igrača svijeta 1998. godine, a iste godine je s Francuskom postao prvak svijeta. Ligu prvaka osvojio je 2002. godine u dresu Real Madrida.

Franz Beckenbauer

Jedan od najboljih njemačkih igrača svih vremena koji je obilježio jednu eru fudbala. Beckenbauer je proglašen za najboljeg igrača svijeta 1972. godine, a čak je tri puta bio prvak Evrope s Bayernom. U vitrini ima i titulu prvaka svijeta s Zapadnom Njemačkom koju je osvojio 1974. godine.

Paolo Rossi

Jedan od najboljih napadača koje je Italija ikada imala je Paolo Rossi. Ovaj fudbaler je s Juventusom osvojio dvije titule prvaka Evrope 1984. i 1985. godine, a 1982. godine je s Italijom postao prvak svijeta, a samo nekoliko mjeseci kasnije dobio je Zlatnu loptu.

Kaka

Vjerovatno najveće iznenađenje na ovoj listi je Kaka. Igrač koji je uspio da osvoji ove tri titule, dok jedan Ronaldo to nije ostvario. Kaka je bio dio tima Brazila 2002. godine u pohodu na osvajanje Svjetskog prvenstva, dok je 2007. godine osvojio Zlatnu loptu. Iste godine Kaka je u dresu Milana uspio da osvoji Ligu prvaka.

Sir Bobby Charlton

Sigurno jedan od najboljih igrača u historiji engleskog fudbala. Sir Bobby Charlton je briljirao u dresu Manchester Uniteda, ali i Engleske. Osvojio je Ligu prvaka u dva navrata, a 1966. godine proglašen je za najboljeg igrača svijeta u istoj godini kada je s Engleskom osvojio SP.

Ronaldinho

Jedan od posljednjih čarobnjaka u modernom fudbalu je Ronaldinho. Igrač koji je blistao u dresu Barcelone kojoj je 2006. godine donio Ligu prvaka, dok je godinu ranije dobio Zlatnu loptu. S Brazilom je uspio da osvoji Svjetsko prvenstvo 2002. godine kada je bio dio sjajne generacije.

Gerd Muller

Posljednji igrač na ovoj listi je legendarni njemački napadač Gerd Muller koji je svojevremeno srušio sve moguće rekorde. Muller je bio najbolji igrač svijeta 1970. godine, a četiri godine kasnije sa Zapadnom Njemačkom je postao prvak svijeta. U dresu Bayerna čak je tri puta bio prvak Evrope.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti