Senegalci ostali bez osmine finala

FIFA se oglasila nakon što je Japan zbog žutih kartona prošao dalje

Endin Čaušević

Reprezentacija Japana plasirala se u osminu finala Svjetskog prvenstva iako je na kraju imala isti broj bodova i gol razliku kao selekcija Senegala.

Meč ovih reprezentacija završen je remijem, a nakon posljednjeg kola ispostavilo se da Japanci i Senegalci imaju isti broj bodova i gol razliku zbog čega se putnik u osminu finala dobio fair-playjem.

Japanci su nakon tri utakmice imali manje žutih kartona od Senegalaca i zahvaljujući tome su prošli dalje. Ovo je bilo prvi put da takvo pravilo imamo na Svjetskom prvenstvu, a Senegalci su žestoko negodovali zbog toga nakon utakmice. Ipak, iz FIFA-e su poručili da je to dosta bolje nego da se ide na lutriju.

"Jasno je i dosta jednostavno da smo željeli izbjeći izvlačenje kuglica. To je samo jedan dodatni kriterij prije lutrije. Naravno, nakon Mundijala ćemo napraviti analizu svega što se dešavalo i vidjet ćemo šta će biti dalje. Sada nema potrebe da se ta pravila mijenjaju", poručili su iz FIFA-e.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.