Osmina finala Svjetskog prvenstva

Hrvatska nakon penala izbacila Dansku i plasirala se u četvrtfinale!

Izuzetno dinamičan i uzbudljiv meč odigrale su večeras u Nižnji Novgorodu selekcije Hrvatske i Danske. Nakon 90, a potom i 120 minuta rezultat je bio 1:1, a u četvrtfinale se nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca plasirala Hrvatska koja je slavila sa 3:2!

Drama je preblag izraz za ono što se dešavalo na samom otvaranju utakmice. Rezultat 0:0 bio je na snazi svega 56 sekundi, a onda je Danska prešla u vodstvo nakon prvog napada na utakmici. U velikoj gužvi pred golom Hrvatske najbolje se snašao Mathias Jorgensen, koji je uz veliku pomoć Danijela Subašića pogodio za 1:0.

Rani gol nije poremetio Hrvate, koji su ekspresno stigli do izjednačenja. Vrsaljko je centrirao, lopta se odbila od Knudsena i došla do Mandžukića koji je pospremio u mrežu za 1:1.

Nakon toga je uslijedio mirniji period utakmice, ali bilo je prilika do kraja prvog poluvremena. Hrvatska je imala više od igre i prvo je zaprijetila preko Perišića iz slobodnog udarca, ali je njegov silovit pokušaj blokirao živi zid Danaca. U 29. minuti, probali su Rakitić i Perišić ali se Danska spasila uprkos velikoj nesigurnosti Schmeichela u toj situaciji.

Igrao se 38. minut kada je Hrvatska propustila najbolju priliku u prvom poluvremenu. Modrić je izveo slobodni udarac, a Lovren glavom šutirao malo pokraj gola. Tri minute prije odlaska na odmor, Eriksen je pokušao centrirati a lopta je mogla prevariti Subašića, ali je okrznula prečku i završila u gol autu. Ostalo je 1:1.

Nastavak susreta skoro da nije ponudio nikakva uzbuđenja do 72. minute, kada je Jorgensen šutirao pravo u Subašića. Nedugo zatim, novi pokušaj Danaca preko Eriksena koji je loše šutirao pored gola. Hrvatska je pred sami kraj utakmice imala priliku preko Rakitića, koji je u drugoj minuti sudijske nadoknade topovski šutirao pored gola. Ostalo je 1:1 i pristupilo se produžecima.

U prvom produžetku nije bilo nekih većih uzbuđenja, ali su Danci stajali bolje na terenu. Prava dešavanja stigla su u 114. minuti kada je Modrić fenomenalno uposlio Rebića koji je predriblao Schmeichela, a onda ga je u posljednjem trenutku ispred potpuno praznog gola zaustavio Jorgensen. Dosuđen je penal za Hrvatsku, a odgovornost je preuzeo Luka Modrić.

Kapiten Hrvatske pretvorio se u tragičara, šutirao veoma loše a Kasper Schmeichel mu je uhvatio 'živu loptu'. Hrvati su u narednih nekoliko minuta pokušali još jednom preko Modrića i Kramarića, ali bez učinka i putnika u četvrtfinale su odlučivali jedanaesterci.

Prva dva penala promašili su Eriksen, a zatim i Badelj, tačnije oba puta su golmani zaustavljali njihove udarce. Potom je Kjaer bio siguran i doveo Dansku u vodstvo, nakon čega je siguran bio i Kramarić. Nakon dvije penal serije - 1:1.

Sigurni su nakon toga bili Krohn-Dehli i Modrić (2:2), a onda je Subašić odbranio udarac Schonea. Drama se nastavila nakon što je potom Schmeichel odbranio i udarac Pivarića, pa je ostalo 2:2.

U petoj penal seriji, Jorgensenov udarac odbranio je Subašić nakon čega je Rakitić pogodio za 3:2 i plasman Hrvatske u četvrtfinale!

Hrvatska će u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva igrati protiv Rusije, koja je danas također na penale bila bolja od Španije.

Svjetsko prvenstvo, osmina finala:

Hrvatska - Danska 1:1 (3:2 penali)

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Hrvatska: Subašić, Vrsaljko, Strinić, Lovren, Vida, Rakitić, Modrić, Brozović, Perišić, Rebić, Mandžukić.

Danska: Schmeichel, Kjaer, Knudsen, Christensen, Jorgensen, Dalsgaard, Delaney, Eriksen, Braithwaite, Poulsen, Cornelius.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.