Foto: Hrt.hr

FIFA "uhvatila" Dragu Ćosića na djelu

Nezapamćen skandal u Hrvatskoj: HRT pod istragom, slavni komentator dilao ulaznice za SP

Nakon što se već mjesecima, od kraja Svjetskog prvenstva, u hrvatskoj javnosti "šuškalo" da je HRT pod istragom FIFA-e, sada je postalo jasno da su takve glasine bile istinite, a glavni krivac je legendarni komentator Drago Ćosić, koji je godinama davao svoj ton uspjesima hrvatskih sportista.

Naime, FIFA je stopirala preprodaju na crnom tržištu četiri ulaznice za finale SP-a između Hrvatske i Francuske, a kako su prema serijskim brojevima istražitelji FIFA-e otkrili da se radi o ulaznicama u vlasništvu European Broadcasting Uniona (EBU), krovnog udruženja evropskih javnih TV servisa, ova organizacija je i alarmirana.

EBU je nakon provedene istrage utvrdio da se radi o ulaznicama koje je ova organizacija poslala državnoj televiziji Hrvatske i od tada je pokrenuta istraga u HRT-u.

Trag je konačno doveo do legendarnog komentatora Drage Ćosića i međunarodnog koordinatora Saše Dedića. Oni su od EBU-a zatražili i dobili oko 40 ulaznica za SP, a osim četiri "presretnute" u ilegalnoj prodaji ne zna se gdje su završile preostale ulaznice.

S obzirom da su karte za finale SP-a na crnom tržištu dostizale cijenu i od više hiljada eura, samo se može špekulisati o potencijalnoj zaradi Ćosića i Dedića od preprodaje. Naravno, još uvijek ne postoji zvanična presuda u vezi ovog slučaja, tako da i dalje važi pretpostavka nevinosti.

Ipak, ovaj slučaj je već bacio veliku ljagu na HRT i zaista je nezapamćen skandal, pogotovo ako se uzme u obzir da je Drago Ćosić legenda hrvatskog sportskog novinarsta. On je navodno "udaljen" sa posla već neko vrijeme, a sada mu prijeti i otkaz zbog čitavog skandala.

Kako prenose mnogobrojni hrvatski mediji, Ćosić i Dedić su samostalno raspolagali svim ulaznicama koje je EBU poslao HRT-u, dok su njihove kolege nakon saznanja o cijelom skandalu ostale zgrožene situacijom u koju su zajedno sa hrvatskom državnom televizijom dovedeni.

Posljednje vijesti koje stižu iz susjedstva govore da je HRT Dragu Ćosića prijavio Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH).

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.