Zanimljiv put odličnog veznjaka, Željo, Olimpic, Dinamo...

Čija je Gojak najveća pobjeda? · Komentar

Amer Gojak trenutno je naš najuzbudljiviji fudbalski internacionalac. Najkonstantnije interesantan i odveć ultrakoristan u ekipi koja godinama u Evropi nije igrala kvalitetnije i bilježila bolje rezultate.

Amer Gojak je već sada pouzdan veznjak oko kojeg nema diskusije, tip igrača koji može samo biti bolji, a ne lošiji i čija igra ne zavisi od toga nalazili se u ekipi u kojoj njegovi suigrači znaju igrati ili ne znaju.

Postoje dakle igrači koji su vrhunski ma gdje god da igraju, oni kojima odgovara da su oko njih suigrači skromnijih kvaliteta i igrači čije majstorstvo zavisi od majstorstva i kvaliteta ostalih članova ekipe.

Miralem Pjanić je recimo jedan takav, da ga staviš da igra sa debilima on bi se teško i primjetio, njegova uloga bila bi sporedna, a značaj oskrnavljen. Ovako, malo koji igrač može u Juventusu igrati ono što igra Miralem, ili što u Barceloni radi Sergio Busquets. Zato dobri treneri često kažu daj mu da igra sa boljima od sebe, pa da vidimo zna li, može li - takvi igrači, ako mogu i znaju, obično su najdragocjeniji.

Na ovome nivou kako sada igra Gojaku je svejedno. U takvom je momentumu i takvih karakteristika da će uvijek biti vidljiv taj njegov trk, sposobnost za kombinatoriku može i ne mora, ali sveprisutnost, ideja i promućurnost svakako.

Čija je najveća pobjeda Amer Gojak? Koliko je splet neuobičajenih poteza kumovao njegovom ogromnom napretku?

Gojak je bio vrlo talentovan omladinac Želje, odskakao je kvalitetom i znalo se da će biti jedan od uspješnijih izdanaka Željine škole. Zašto nije ostao u Želji? Amar Osim bio je spreman sa 16 godina da ga inkorporira u tim, ali nije pristao na "amandman" po kojem bi morao igrati toliko i toliko utakmica, odnosno imati tačno preciziranu minutažu. Trener Želje ga je cijenio, ali se ekipa konstantno borila za titulu i nije mogao nikome garantirati koliko će igrati, posebno nije smio obećati veliku minutažu jednom 16-ogodišnjaku.

Nijaz Gracić, bivši predsjednik Olimpica napravio je tada jedan od mangupskijih poteza, otkupio je Gojaka. Gracić je znao praviti nevjerovatno pogrešne procjene kod dovođenja igrača, kamarao ih je u Olimpicu (sada Olimpiku) nemilice, pa je bilo logično da sa nekim i pogodi. U Gojakovom slučaju, možda se kockao, ali je napravio potez kakav čine samo oni sa vrlo istančanim njuhom.

Doveo dijete, naredio da mora igrati konstantno i sve što je platio za njega višestruko mu se vratilo. Prethodno je pogodio sa Duljevićem i može komotno danas-sutra reći da je dobro procijenio i da su za njegova vakta u Olimpicu igrala dva fudbalera sa velikom perspektivom za budućnost bh. fudbala.

Dinamo je u jednom od najvećih transfera ikad na nivou Premijer lige iz Olimpica doveo neafirmisanog igrača (450-500 hiljada eura), koji nije nikome bio pretjerano zanimljiv osim što je bio mlad, prospekt što bi rekli Englezi. I kao ko zna koji put, premda recimo sa Hodžićem nije bilo tako iako su ga platili mnogo više, Dinamu se isplatio mladac kojeg je Zdravko Mamić iskopao odnekud i nije žalio novca da ga dovede.

U međuvremenu Gojak se etablirao kao noseći stub u mladoj reprezentaciji, prethodno briljirajući u juniorskoj. U generaciji Vinka Marinović sve se posložilo, mogao je i tu da briljira, što je u konačnici također pomoglo da Gojak bude ponajbolji igrač odličnog Dinama. Konglomerat dobrih okolnosti.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Ko je najviše na dobitku? Čija je satisfakcija najveća? Gracićeva, Mamićeva? KO najviše dobiva uz Amera? Vjerovatno svi uključujući i njega. Čudan fudbalski put ipak ga je doveo u žižu interesovanja i među grupu ponajvećih evropskih talenata. Samo od Gojaka ništa nema Željo jer je imao "nesreću" da se tada godinama bori za titulu.

Na dobitku od Gojaka je i Dani Olmo i Izet Hajrović, a u dogledno vrijeme očekujmo da će biti i Robert Prosinečki, jer takvog igrača od Elvira Rahimića nismo imali.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.