Elvir Koljić i Izet Hajrović neće se valjda spominjati tamo do marta i prvih utakmica kvalifikacija za Euro, a i to ako uspiju zabiti 17 het-trikova i imati 48 asistencija

Selektor kategoričan

Filozofija Roberta Prosinečkog: Javnosti se nikad ne ide niz dlaku · Komentar

Najbolje bi mu zapravo bilo da kaže "nisam ih zvao jer mi ne trebaju, eto, šta je, je li neki problem?".

Ali neće, učtiv je Robert Prosinečki pa nađe i fino objasni razloge zašto zove nekoga u A reprezentaciju, a zašto nekoga ne zove, iako svako to objašnjenje ostane nedorečeno.

Završi se na tome da dobro nahvali one za koje osluškujući puls javnosti novinari smatraju da bi se trebali naši u reprezentaciji.

Jednom popustio i to je to

Nakon što je sjeo na klupu reprezentacije Prosinečki je imao određeni period da pohvata gdje, ko, šta i kako.

Osim što je znao, kao što bi i bilo ko drugi znao makar dolazio iz Sjeverne Koreja, za Džeku, Pjanića, Lulića, Begovića, Kolašinca, Ibiševića... imao je u vidu još nekoliko igrača. Nije bilo potrebno, bar kada je sastav u pitanju, biti mnogo pametan.

Pomogao mu je na početku Vinko Marinović kako bi mogao imati jasniju sliku o onim nepoznatijim igračima i vrlo brzo je skuckao sastav za koji se moglo pretpostaviti da će biti taj u 90 posto slučajeva. Jer sva prethodna iskustva, a to će potvrditi i novinari iz Azerbjedžana, kažu da je Robi vrlo kategoričan i samouvjeren.

Tek je oko dvojice igrača selektor bio popustiljiv kada se suočio sa prvim kritikama oko nepozivanja. Radeta Krunića i Sanjina Prcića je uvrstio naknadno u sastav, što je bilo razumljivo jer nemamo zaboga 500 igrača u ligama petice već samo nekoliko. I to je bilo to.

Dvojica po dvojica

Za predstojeću akciju i mečeve s Austrijom i Španijom, od kojih je prvi pravo bitan, a drugi nebitan koliko rekreativno-revijalan (ako izgubimo uvjerljivije od Austrije nego što smo ih dobili džaba nam je sve i kada bi savladili Španiju 6:1 i obrnuto; ako uzmemo u Beču makar bod, možemo izgubiti od Španije i dvocifrenom razlikom, ništa se promijeniti neće), Prosinečki je pozvao dva najbolja mlada reprezentativca - Amera Gojaka i Ermedina Demirovića.

I to bi bilo to. Elvir Koljić i Izet Hajrović neće se valjda spominjati tamo do marta i prvih utakmica kvalifikacija za Euro, a i to ako uspiju zabiti 17 het-trikova i imati 48 asistencija.

Tada će opet dva pitanja od nekoliko na pressicama glasiti "zašto niste pozvali Hajrovića" i "pratite li igre Koljića".

Ukoliko ih Robi do te prve prilike ne uvrsti u sastav, jer toliko het-trikova i asistencija pretežak bi bio teret za izdržati.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Suština "filozofije" Roberta Prosinečkog generalno je ispravna. Ne možeš se svima svidjeti i niti svakoga poslušati. Moraš se malo i inatiti jer ako radiš sve ono što bi većina običnog puka uradila, ako činiš sve što je tako lako i očito, onda i puk može biti selektor.

To je ono poznato Osimovo. Kada je cijeli stadion skandirao Nikoli Nikiću i tražio od Švebe da ga uvede u igru on ga je poslao na tribine. "Idi gore, vidiš da te zovu".

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.