Football Leaks otkriva još jednu aferu

Milioni eura od Modrićevog ugovora sa Realom završili su u Bosni i Hercegovini?

Hrvatski fudbaler Luka Modrić danas je ponovo dospio u centar pažnje zbog nove afere koja se temelji na dokumentima Football Leaksa.

Naime, Football Leaks otkriva kako se novac od ugovora Luke Modrića sa Real Madridom našao na računima u BiH, konkretno Republici Srpskoj, te kako su u pozadini svega Predrag Mijatović i njegov poslovni partner Vladica Lemić, menadžer iz Banje Luke.

U dokumentima se navodi kako je Vladica Lemić, iako nije licencirani FIFA-in menadžer, od 2013. do 2017. godine zaradio više od 4.4 miliona eura provizije od transfera Luke Modrića.

U priču su kao posrednici uključene firme iz Republike Srpske koje su u vlasništvu Vladikine kćerke i njegovog brata Zorana Lemića jer je u ovom bh. entitetu porez na dobit 10%, dok je Lemić službeno prijavljen u Belgiji gdje porez iznosi čak 34%.

U malverzacije je navodno bio umiješan i Predrag Mijatović, nekadašnji sportski direktor Real Madrida, iako za sada nema tragova da je na neki od njegovih računa uplaćen bilo kakav sumnjivi novac.

Football Leaks tvrdi kako je Lemić u ljeto 2012. godine od transfera Luke Modrića iz Tottenhama u Real zaradio dva miliona eura provizije, a da je dvije godine kasnije, kada je Modrić u Realu dobio novi poboljšani ugovor, Lemiću madridski klub isplatio 2,4 miliona eura i to kroz četiri rate po 600.000 eura.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Također, u jednom dijelu dokumenta piše da je Predrag Mijatović bio direktna veza između Modrića i Lemića i kako je aktivno sudjelovao u pregovorima sa Modrićem, te je najvjerovatnije i on morao dobiti svoj dio. Tako je bilo i prije dvije godine kada je Modrić posljednji put potpisao novi ugovor sa Real Madridom i tada je provizija iznosila milion i po eura.

Belgijski poreznici sada istražuju i poslovanje Lemićevih firmi u Belgiji, pa ostaje da se vidi konačni epilog afere.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.