Nisu se baš proslavili

Oni proklinju dan kada su potpisali za Real

S. Grebović

Nema mladog igrača na svijetu koji ne sanja da jednog dana zaigra za one najveće klubove u koje svakako spada i trinaestorostuki prvak Evrope Real Madrid.

Kraljevski klub je iznjedrio mnoštvo velikih fudbalera koji su nastupajući za Real dosegli vrhunac karijere, ali bilo je i onih igrača koji su kao već afirmisane zvijezde stigle na Bernabeu gdje se i nisu baš proslavili.

U nastavku vam donosimo TOP 8 igrača čije su karijere krenule nizbrdo kada su zaigrali za madridski Real.

Asier Illaramendi

Asier Illaramendi u ljeto 2013. na Bernabeu stigao kao zamjena Luki Modriću koji se samo prve sezone nije snašao u dresu Reala, ali će kasnije reprezentativac Hrvatske biti jedan od nosilaca igre ove ekipe.

Real je za Sociedadu za usluge Illaramendija na račun uplatio 28,6 miliona eura, ali se on brzo vratio u svoj matični klub za koji nastupa i dan danas.

Jonathan Woodgate

Ostaje žal što je Jonathan Woodgate čitavu svoju karijeru kuburio sa povredama i što nikada nije uspio da pokaže sav talenat koji posjeduje. On je jedan od rijetkih Engleza koji su imali tu čast da zaigraju za Real Madrid u koji je stigao iz redova Newcastlea baš po uzoru na Santiaga Muneza, lika iz čuvenog filma ''Goal''. 

Povreda koju je pretrpio u svojoj posljednjoj utakmici za Newcastle prije nego što će stići na Bernabeu možda i najbolje oslikava njegovu kratku avanturu u Madridu.

Thomas Gravesen

Svakako da danski fudbaler Thomas Gravesen spada u red onih fudbalera koji se nisu libili ući u sukob čak i sa vlastitim saigračima, a sa protivničkim da i ne govorimo.

Poznati su njegovi česti sukobi sa Robinhom i Beckhamom, a možda ga je upravo nedostatak samokontrole koštao da relativno brzo završi svoju epizodu u dresu Kraljevkog kluba.

Nuri Sahin

Nuri Sahin je bio pravi motor sjajne Kloppove generacije u Dortmundu koja je pokorila Bundesligu 2011. i 2012. godine, a te partije su bile najbolja preporuka Mourinhu da ga dovede u svoje redove. Međutim uspio je u svega četiri navrata obuče dres slavnog Reala.

Kasnije će se ispostaviti da su povrede su obilježile i njegovu karijeru pa je bivši turski reprezentativac nastavio 'lutati' po Evropi nastupajući za Liverpool i Feyenoord da bi se 2014. vratio u Borussiju odakle je sve i počelo.

Royston Drenthe

Ovom Holanđaninu se predviđala sjajna fudbalska karijera, a u Real Madridu je imao i dosta pristojnu minutažu. Ipak na kraju nije uspio da izdrži preveliki pritisak koji nosi sa sobom dres madridskog giganta.

Nakon pola godine bez kluba 2012. je otišao u rusku Alaniju, da bi iz Rusije kao slobodan igrač stigao u redove engleskog Readinga. Uslijedio je transfer u turski Erciyesspor, te u Baniyas iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2016. godine, a tada pravi i privremeni prekid u svojoj karijeri.

Ipak, nakon godinu i pol dana vratio se fudbalu, igrajući za holandskog niželigaša Xerxes, da bi ovog ljeta potpisao za Spartu iz Rotterdama.

Michael Owen

Zlatna lopta 2001. godine za tada 22-godišnjeg Owena bila je senzacionalna budući da je njemu ta prestižna nagrada pripala u konkureciji jednog Raula, Beckhama, Tottija i Henryja.

Nema sumnje da je Englez svoje najbolje dane imao u Liverpoolu za koji je bio strijelac 118 golova na 216 nastupa.

U Realu je za samo jednu sezonu postigao 13 pogodaka, ali se zbog nesuglasica sa tadašnjom upravom koja je samo te godine angažovala čak trojicu trenera Camacha, Garciu Remona i Vanderleia Luxemburga odlučio na povratak u Englesku i to ni manje ni više nego u redove Manchester Uniteda, što se nikako nije dopalo pristalicama Liverpoola.

Klaas-Jan Huntelaar

Za ovu holandsku mašinu za golove može se reći da je 'rešetala' u svakom klubu u kojem je igrala, izuzmemo li nastupe za Kraljevski klub. Nakon čak 76 pogodaka za samo dvije godine koje je proveo u Ajaxu uslijedio je dugonajavljivani transfer u Real gdje je nakon samo jedne sezone u kojoj je postigao osam golova prodan u Milan što je naišlo na čuđenje mnogih analitičara.

Na San Siru se također nije pretjerano naigrao, a na dane iz Ajaxa najviše je podsjetio igrajući za Schalke prije nego što će se ponovo vratiti u redove matičnog kluba za koji nastupa i danas.

Kaka

Ricardo Izecson dos Santos Leite ili jednostavnije Kaka, posljedni je osvajač Zlatne lopte prije ere Cristiana Ronalda i Lionela Messija koji su nedodirljivi u utrci za ovu nagradu od 2007. godine.

Mnogi su faktori uticali na to da Kaki Real Madrid ne ostane u lijepom sjećanju, a svakako da su povrede najviše kumovale tome. Sjajni Brazilac je u ljeto 2009. stigao u velikom paketu zajedno sa Ronaldom i Karimom Benzemom od kojih se očekivalo da Galaktikosima vrate stari sjaj.

Može se reći da se jedino Kaka od njih trojice nije proslavio, budući da su druga dvojica u godinama koje dolaze pehar Lige prvaka sa Realom osvajali u četiri navrata. Neki njegov neuspjeh u Madridu poistovjećuju sa time da je Kaka bio u sjeni Cristiana Ronalda te da zbog toga nikada nije uspio da svoj talenat dovede do izražaja.

Uslijedio je povratak u Milan, a zatim i u domovinu u Sao Paolo prije nego što je prošle godine u dresu američkog Orlanda odlučio reći 'zbogom' fudbalu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.