Najbolji vozač formule E i član uprave Manchester City-a oduševljeni gradom

Sarajevo ozbiljan kandidat za organizaciju utrke Formule E 2020. godine

Danas su Sarajevo i Bosna i Hercegovina imali priliku da požele dobrodošlicu nesvakidašnjim gostima, a sve zahvaljujući kandidaturi grada Sarajeva za domaćina utrke Formule E 2020. godine. 

U atriju Alta Shopping centra održana je press konferencija na kojoj su gosti - Jean Eric Vergne, vozač Techeeta tima, i Edmund Chu, direktor tima i član uprave fudbalskog kluba Manchester City, dali svoju podršku gradonačelniku Abdulahu Skaki, kao i inicijatoru ideje Samiru Ceriću, u nastojanju da 2020. godine organizuju utrku Formule E u glavnom gradu naše države. Pored gostiju, prisutnima je bio predstavljen i bolid tima Techeetah DS E-Tense FE 19, koji je samo za ovu priliku dovezen direktno iz Pariza.

Održavanje ove utrke bi za Bosnu i Hercegovinu značilo mnogo više od sportskog spektakla. To bi promovisalo ekonomske i turističke potencijale Sarajeva i BiH, privuklo bi nove investitore, te omogućilo brz ekonomski razvoj i preporod cijele regije. Pored toga, dolazak nekih od najvećih svjetskih kompanija, koje se automatski vežu uz organizaciju utrke Formule E, donio bi i kreiranje novih poslova, te poticajno djelovao na ekonomiju i poslovnu klimu čitave zemlje. Ovaj i slični događaji mogu biti bar dio rješenja jednog od velikih problema našeg društva, a to je odlazak mladih iz države.

Gosti kao što je Edmund Chu, direktor Techeeta FE tima, član uprave 8 fudbalskih klubova, uključujući i Manchester City, značajni su za pozicioniranje jednog grada u sam vrh svjetskih metropola. Potencijal koji sa sobom nose ovakvi događaji i ljudi vezani uz njih, širi je od samo događaja, pa podrazumijeva i otvaranje mogućnosti investiranja u fudbal, košarku, tenis i druge sportove. Pored toga, otvara se i prostor za razvoj domaćeg potencijala u smislu razvoja tehnologije, inovacija i talenata u svim kreativnim poljima društvenog djelovanja.

"Prema svemu što sam do sada čuo i vidio, Sarajevo ima potencijal za velike poslovne projekte i mi smo veoma zainteresovani za investiranje u sportski i tehnološki sektor. Ako pogledate koliko je šampionat Formule E značio metropolama poput New Yorka, Hong Konga, Pariza i drugih gradova, onda je sasvim jasno koliko bi ova jedinstvena platforma značila za globalno pozicioniranje Sarajeva."- izjavio je Edmund Chu, predsjednik Techeetah tima i član uprave Manchester Cityja.

Jean-Eric Vergne, trenutni šampion Formule E, izrazio je oduševljenje glavnim gradom naše države, uz napomenu kako vjeruje da bi sarajevske ulice i bolid koji vozi bili sjajan spoj, te da bi ga radovalo ukoliko ulice našeg glavnog grada dospiju na mapu njegovih izazova.

"Želimo da mijenjamo stanje u kojem svi veliki događaji zaobilaze Sarajevo. Svjesni smo količine posla i izazova kojeg smo se prihvatili, ali ja vjerujem da mi to možemo, te da naš grad i država zaslužuju da budu rame uz rame sa svjetskim metropolama."- izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Samir Cerić, CEO Sarajevo Sports International, iznio je ovu ideju i viziju za Sarajevo s mnogo samopouzdanja, imajući u vidu svoje dosadašnje poslovne uspjehe i kontakte, kao i potencijal naše države i naših ljudi. Činjenica da su na njegov poziv u Sarajevo došli predstavnici ovog svjetskog takmičenja, među kojima je trenutni svjetski prvak Formule E, mnogo govori o poslovnom kredibilitetu gospodina Cerića i ulijeva povjerenje u uspješnu realizaciju ove ideje.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.