Ovo su neke od najboljih golmanskih odbrana u Ligi prvaka

Najbolje odbrane golmana u Ligi prvaka

Svaka čast Alissonu, ali pamtite li Dudeka, Llorisa, Coupeta...?

S. Bošković

Alisson Becker sinoć je u meču između Liverpoola i Napolija imao fantastičnu odbranu.

Redsi su vodili 1:0 i nisu smjeli da prime gol. Tim iz Italije u posljednjih deset minuta je napadao i dočekao svoju šansu kad je u 92. minuti Milik primio sjajnu loptu u petercu, šutirao, no Becker je fantastično reagovao i spasio svoj tim.

Jedna od najznačajnih odbrana ove godine u Ligi prvaka, sigurno. No, koje odbrane su nas oduševili posljednjih sezona u Ligi prvaka?

Hugo Lloris, 2016. godina

Hugo Lloris je jedne večeri u Leverkusenu branio apsolutno sve, no jedna reakcija se ističe. U drugom poluvremenu Stefan Kiessling dodao je loptu Javieru Hernandezu koji s par metara dobro šuta, ali francuski golman nekako uspijeva da odbrani i sačuva loptu van gola. Gol tehnologija je pokazala da je lopta bila par centimetara od gola.    

Gianluigi Buffon, 2016. godina

Buffon je jedan od najboljih golmana ikad, a jednu od najboljih odbrana imao je prije dvije godine u Ligi prvaka. Nabil Fekir našao se u sjajnoj kontri, te je šutirao prema golu. Lopta se odbila od braniča Juventusa Leonarda Bonuccija, te se Buffon našao na pogrešnoj nozi. Činilo se da će lopta završiti u mreži, no sjajnim refleksom Buffon je uspio nekako desnom ruku poslati loptu preko gola.     

Jerzy Dudek, 2005. godina

Finale Lige prvaka iz 2005. godine ostati će zapamćeno kao jedno od najboljih ikad. Milan je protiv Liverpoola vodio 3:0 nakon 45 minuta, no Redsi su u nastavku došli do izjednačenja, te izborili produžetke, a nakon toga uspjeli biti bolji pri izvođenju penala. No, do penala ne bi ni došlo da Dudek nije napravio dvije sjajne odbrane protiv Shevchenka koji je glavom prvo šutirao u bliži ugao. Dudek je nakon odbrane pao na pod, no brzo se digao i uspio obraniti i naredni šut Shevchenka.  

 

Gregory Coupet, 2001. godina

Rivaldo je ostao u nevjerici nakon ove odbrane. Capaca, fudbaler Lyona, poslao je lob loptu prema svog golmanu koji je bio otišao daleko od gol linije. No, Coupet se uspio vratiti na gol, te glavom izbiti loptu s linije. Natrčao je Rivalto koji je trebao postići jedan od lakših golova u karijeri, no Coupet se uspio podići s zemlje, te nekako odbraniti šut Rivalda s par metara.   

Peter Schmeichel, 1996. godina

Peter Schmeichel imao je sjajnu karijeru u Unitedu i veliki broj nevjerovatnih odbrana. No, jedna od najboljih desila se u Beču, u meču protiv Rapida u Ligi prvaka. Rene Wagner je skočio nakon ubačaja, te poslao loptu u mrežu. Svi su je već vidjeli u golu, no danski golman je nevjerovatno reagirao i uspio da sačuva mrežu netaknutom. Manchester United taj meč je dobio rezultatom 2:0, te prošao u knock-out fazu Lige prvaka.



Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.