Šta se dešava s najboljim golmanima svijeta?
Najboljim evropski golmani ove sezone brane lošije od očekivanog, a najgori među njima je golman minhenskog Bayerna Manuel Neuer

Nikad nisu bili gori

Šta se dešava s najboljim golmanima svijeta?

S. Bošković

Protekli fudbalski vikend donio nam je mnoštvo neočekivanih rezultata na terenima širom Evrope. Real Madrid poražen je s 3:0 od Eibara, Bayern je još jednom odigrao užasno i to protiv Fortune Düsseldorf (3:3) na domaćem terenu, a Manchester United se remijem protiv Crystal Palacea bodovno više približio zadnjem Fulhamu nego vodećem Cityju.

Za United je u proteklom periodu jedina pozitivna stvar bila to što je njihov golman David De Gea uspio prvi put u devet mečeva da sačuva netaknutu mrežu u ligi, a naznake da se vraća staroj formi pokazao je i protiv Young Boysa gdje je sjajnom odbranom bio zaslužan za pobjedu protiv prvaka Švicarske rezultatom 1:0.

Španski golman bio je sjajan proteklih godina. U četiri od posljednjih pet sezona bio je igrač godine tima s Old Trafforda, a protekle sezone okrunjen je i Zlatnom rukavicom za najboljeg golmana Premier lige (18 clean sheetova u 37 utakmica). No, ove sezone djeluje kao da je on drugi golman. Samo dva puta u Premier ligi je završio meč bez primljenog gola. Stavimo to u određeni kontekst. U 38 utakmica prošle sezone, De Gea u 49% njih nije primio gol, ove sezone taj postotak je pao na 15%.

Naravno, može se reći da je to i produkt loše odbrane Uniteda, ali nije ona bila nešto ni bajna prošle sezone. No, tad je De Gea branio 81,5% šuteva koji su bili upućeni prema njegovom golu. Ove sezone je na 69% uspješnih odbrana. Ta brojka se uklapa u evropski golmanski prosjek.

No, De Gea nije izuzetak kada su loše forme golmana u pitanju. Branitelj mreže Atletica Madrida Jan Oblak je također u lošijoj formi. Slovenac je prethodne sezone bio na nevjerojatnih 85.8% odbrana, dok je ove godine taj postotak niži, 76.9%, ipak i dalje je iznad prosjeka.

S druge strane, veliko pojačanje Real Madrida Thibaut Courtois je, slobodno se može reći katastrofalan. Ima tek 62.5% odbranjenih šuteva prema golu čime je došao daleko ispod evropskog prosjeka. Usporedbe radi u Chelseaju je branio 70.4% šuteva. Ni Ter Stegenu, golmanu Barcelone ne cvjetaju ruže. S prošlosezonskih 76.6% uspješnih odbrana pao je na 64.2%.

Ali, najgori među "najgorima" je definitivno golman minhenskog Bayerna Manuel Neuer. Od svih 105 golmana koji su u najboljih evropskim ligama skupili više od pet nastupa ističe se Nijemac koji ima uspješnost odbrana od mizernih 43.8% . Primio je više golova nego što je odbranio šuteva.

Bayern je ekipa koja u Bundesligi dopušta najmanje šuteva, a ipak su igrači ovog tima primilili 17 golova. Neuer, kao i De Gea, ima samo dva clean sheeta, no po meču se Špancu uputi pet šuteva više.

Neuer je jedan od razloga zašto se minhenski tim nalazi tek na pet mjestu Bundeslige, s devet bodova manje od vodeće Borussije Dortmund. Nekad fantastičan golman ne djeluje više ni kao blijeda sjena sebe. Naravno, povrede su utjecale na to, ali u sezoni 2016/17 Neuer je imao 79.7% posto uspješnih odbrana,a taj postotak je opao za više od 35%.

Kada su u pitanju najbolji golmani u ovom trenutku na vrhu je Gigi Buffon, koji brani 90.9% šuteva, a interesantno je da su golmani PSG-a Buffon i Areola sve skupa imali 37 odbrana.

Iza Buffona je golman Liverpoola Alisson koji je ispostavio kao fantastično pojačanje Redsa. Brazilac zaustavlja 83.9% šuteva, što je napredak u odnosu na prošlu sezonu gdje je u Romi branio 80.1% šuteva koji su išli u okvir gola.

Top Komentari

Gvardiola
A šeha?
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi