Ljubitelji sporta su u prethodnoj godini imali dosta razloga da budu 'zakucani' za male ekrane. Dosta smo se smijali, uživali, čudili, patili....

Trenuci koji su obilježili 2018. godinu

Popunimo 'muzej sportskih sjećanja': Zbog Ronalda smo uživali, JR Smithu se smijali, a zbog Nuića?

Brojimo sitno. Još samo pet dana je ostalo do kraja 2018. godine. Godine koja nam je između ostalog donijela neka nezaboravna sportska sjećanja.

Kako to obično biva u svijetu sporta neki su se radovali, neki tugovali, ali je jedno sigurno - bila je ovo nezaboravna godina po mnogo čemu.

Iza nas je još jedno finale Lige prvaka, Svjetsko prvenstvo, teniska sezona, NBA sezona, dodjela Zlatne lopte... Vidjeli smo mnogo zanimljivih trenutaka pa ćemo se kroz ovaj tekst podsjetiti nekih od njih za koje smatramo da su nezaboravni.

Pa, da krenemo...

Slučaj Nuić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je na domaćem parketu porazila Švicarsku i izborila nastup u baražu za Evropsko prvenstvo.

Ipak, na kraju taj baraž očima vidjeli nismo, a razlog je najbizarniji u historiji sporta.

Tomislav Nuić je dobio nekoliko minuta za igru na tom meču, a nije bio u zapisniku. Švicarci su se žalili EHF-u i tužba im je urodila plodom. Ostali smo bez baraža...

Luka Modrić prekinuo dominaciju Cristiana Ronalda i Lea Messija

Nakon čak deset godina konačno smo dočekali da neko osim Ronalda ili Messija osvoji Zlatnu loptu.

To je uradio Hrvat Luka Modrić. Osim Zlatne lopte, Modrić je u toku ove godine osvojio priznanje za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva i za najboljeg igrača Evrope.

Prelazak Cristiana Ronalda iz Real Madrida u Juventus

U pitanju je jedan od najšokantnijih transfera u historiji fudbala.

Ronaldo je osvojio četvrtu titulu prvaka Evrope sa Realom te je odmah nakon finala poručio novinarima da je bilo lijepo igrati za taj klub.

Nekoliko sedmica kasnije desio se i transfer i to u Juventus. Stara dama je za njegove usluge platila oko 100 miliona eura, učinila ga najplaćenijim igračem u Italiji te mu dala ugovor na četiri godine.

Povratak Novaka Đokovića

Iako su mnogi 'penzionisali' Novaka Đokovića na početku ove godine, veliki šampion se izdigao iznad svega i vratio se na prvo mjesto ATP liste.

Iako je imao dosta problema sa formom i povredom, Đoković je prekretnicu napravio na Wimbledonu gdje je u velikom finalu porazio Kevina Andersona te je od tog trenutka počeo njegov povratak.

Do kraja godine je osvojio još nekoliko turnira, a najznačajniji je svakako US Open.

Zbunjeni JR Smith

Svaki ljubitelj NBA lige će zauvijek pamtiti prvi susret ovogodišnjeg finala između Golden State Warriorsa i Cleveland Cavaliersa.

Cavsi su igrali sjajno te su imali priliku slaviti pobjedu u gostima i na taj način napraviti brejk. Rezultat je nekoliko sekundi prije kraja bio izjednačen, a nakon promašenih bacanja do lopte dolazi JR Smith koji, umjesto da pokuša poentirati, s loptom kreće prema centru misleći da njegov tim vodi.

Vrijeme je na kraju isteklo, pa se otišlo u produžetak gdje su Cavsi doživjeli ipak poraz...

Makazice Cristiana Ronalda

O ovom trenutku ne treba posebno trošiti riječi.

Dovoljno je reći da su i navijači Juventusa ustali i aplaudirali velikom Cristianu Ronaldu.

Čudo u Rimu

Ako je neko na Olimpicu 10. aprila 2018. godine u 20.45 sati pomislio da će Roma igrati polufinale Lige prvaka, vjerovatno je bio barem pod dejstvom alkohola.

Ipak, u 22.45 svi su bili u alkoholiziranom stanju - Roma je porazila Barcelonu sa 3:0 u revanšu četvrtine finala Lige prvaka i plasirala se dalje.

Vučica je na taj način nadoknadila zaostatak od 1:4 iz prvog meča i napravila pravo malo čudo.

Kijevska noćna mora Lorisa Kariusa

Njemački golman na golu Liverpoola Loris Karius branio je meč života - finale Lige prvaka.

Njegov Liverpool je igrao protiv Real Madrida u Kijevu, a Karius je primio dva gola kakva se ne primaju ni u pionirima.

Njegove suze nakon meča su obišle planetu.

Odluka Michaela Olivera i bijes Gianluigija Buffona

uventus je u prvom meču četvrtine finala Lige prvaka izgubio od Real Madrida 3:0 na domaćem terenu.

Stara dama je bila otpisana, ali je došla na Santiago Bernabeu da pokuša napraviti čudo i zamalo je uspjela.

Tačnije rečeno, jednim dijelom je i uspjela - povela je 3:0 i imala produžetke u rukama, ali u sudijskoj nadoknadi glavni sudac je odlučio svirati penal za domaće.

Fudbaleri Juvea su bili bijesni, a posebno nezadovoljan takvom odlukom bio je Buffon koji je dobio crveni karton te je na taj način završio san o osvajanju Lige prvaka sa Juvetnusom.

I dan danas se vode rasprave da li je Oliver trebao svirati penal ili ne.

Mbappe zablistao na Mundijalu

Za Kyliana Mbappea smo itekako čuli i prije Mundijala u Rusiji, a od njega se očekivalo da uz Griezmanna predvodi svoj tim do svjetskog trona.

Gle čuda, na kraju se baš to i dogodilo. Mbappe je proglašen za najboljeg mladog igrača turnira, a ukupno je postigao tri pogotka.

Ostat će zapamćena njegova maestralna partija protiv Argentine u osmini finala kada je postigao dva gola, ali i izborio penal i to nakon što je pretrčao pola reprezentativaca Gaučosa.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.