Najveće NBA zvijezde zarađuje zaista ogromne sume novca. U narednim godinama treba očekivati da zarade pređu cifru od stotinu miliona dolara (Foto: EPA)

Cifre su ogromne

Koji NBA igrači zarađuju najviše novca?

M. Šljivak

Magazin Forbes objavio je listu najplaćenijih igrača iz najjače košarkaške lige svijeta NBA. 

Očekivano, na vrhu liste su najveće NBA zvijezde, a zarade na godišnjem nivou su zaista ogromne. Naravno, pored plata koje dobijaju od ekipa u ovo su uključene i zarade van terena.

James Harden (Houston Rockets) 47.4 miliona dolara

James Harden ove sezone ruši sve rekorde u NBA ligi, a činjenica da je glavna faca donosi mu bogate ugovore. Plata u Houston Rocketsima mu je 30.4 miliona dolara, a od sponzora zarađuje 17 miliona dolara. Najviše mu novca donose Amazon, Adidas i Body Armor za ukupnu zaradu od 47.4 miliona dolara.

Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder) - 53.7 miliona dolara

Triple-double man Russell Westbrook radi čuda na parketu, a to mu donosi veliki profit i van terena. Od plate je Russell zaradio 35.7 miliona dolara, a za sada od sponzora dobija 18 miliona dolara. Westbrook ima bogat ugovor s Nikeom, a potpisao je u petogodišnji ugovor sa Thunderom od 207 miliona dolara, čime će njegov račun postati još i bogatiji.

Kevin Durant (Golden State Warriors) - 65 miliona dolara

Još jedna zvijezda Warriorsa je visoko plasirana. Kevin Durant trenutno zarađuje 65 miliona dolara godišnje, a od ovog iznosa je 35 miliona dolara zaradio van parketa od raznih marketinških projekata KD je već zaradio više od 400 miliona dolara u karijeri, a narednog ljeta će moći da potpiše novi petogodišnji ugovor od 220 miliona dolara. Treba istaći da je Durant i veliki humanista, pa je prošle godine donirao 10 miliona dolara da se otvori bolnica u njegovom rodnom mjestu.

Stephen Curry (Golden State Warriors) - 79.5 miliona dolara

Stephen Curry je sa platom od 37.5 miliona dolara najplaćeniji igrač u NBA ligi ove sezone, ali i van terena zvijezda Golden State Warriorsa zarađuje najviše. Curry posjeduje vlastitu kompaniju SC30, a pokrenuo je i producentsku kuću koja je potpisala ugovor sa Sonyjem. U proteklim mjesecima je kao spoznore dobio još Palm i Rakuten. To mu je donijelo dodatnu zaradu od oko 42 miliona dolara van parketa

LeBron James (Los Angeles Lakers) 88.7 miliona dolara

Zvijezda Los Angeles Lakersa LeBron James je uvjerljivo najplaćeniji igrač u ligi. Za prvu sezonu u novom timu inskasiraće nešto više od 35 miliona dolara, a sponzori mu donose još više od 50 miliona dolara. Nike, Coca Cola, Beats By Dree, novac od glumačke karijere mu donose zaradu od 88.7 miliona dolara. Njegovo ukupno bogatstvo trenutno se procjenjuje na 450 miliona dolara.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.