Michael Essien je najbolje godine karijere proveo u Chelseaju. Igrao je i za još nekoliko velikana, ali Lyon mu je ostao u srcu (Foto: EPA)

Iskusni veznjak cijeni bh. fudbalera

Michael Essien odabrao najbolje koji su igrali za Lyon: Ja, Pjanić, Juninho...

Midhat Šljivak

Legendarni veznjak iz Gane Michael Essien odabrao je 10 najboljih fudbalera koji su igrali za Lyon.

Bogatu karijeru je danas 36-godišnji fudbaler započeo u Bastiji. Ipak, svijet ga je upoznao tek nakon fantastičnih igara u Lyonu (2003-2005), što mu je donijelo veliki transfer u Chelsea, gdje je na kraju proveo osam godina.

Igrao je Essien još za Real Madrid, Milan i Panathinaikos, ali pored Chelseaja, ovaj fudbaler se rado sjeća boravka u Lyonu.

Tamo je osvojio dvije titule prvaka. Lyon je u tom periodu dominirao, a ostvario je i prodaju nekoliko vrhunskih fudbalera, među kojima je i Essien.

Iskusni fudbaler je odabrao 10 najboljih fudbalera koji su nosili dres Lyona i očekivano na listi je bh. fudbaler Miralem Pjanić.

Danas veznjak torinskog Juventusa u Lyon je stigao kao 18-godišnjak iz Metza. Odmah je dobio šansu za igru, a ukupno je za Lavove odigrao 121 utakmicu i postigao je 16 golova.

Ekipu je napustio 2011. godine u transferu vrijednom 11 miliona eura, a potpisao je tog ljeta za ekipu Rome.

Essienova lista 10 najboljih fudbalera koji su igrali za Lyon izgleda ovako: Karim Benzema, Alexandre Lacazette, Michael Essien, Mahamadou Diarra, Samuel Umtiti, Juninho Pernambucano, Sonny Anderson, Miralem Pjanić, Edmilson, Ludovic Guily.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Essien je dakle i svoje ime stavio među najbolje koji su igrali u Lyonu, a za klub je nastupio u 96 utakmica.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.