Neki su bili i prvaci BiH

Kako su došli, tako i otišli: Prisjetimo se nekih propalih premijerligaša

U dosadašnjih skoro dvadeset izdanja zajedničke Premijer lige BiH zaigrao je veliki broj klubova.

Svi znamo da sam vrh domaćeg fudbala u zadnjih pet ili šest godina predstavljaju Željezničar, Zrinjski, Sarajevo i Široki Brijeg, ali je nekada 'fudbalska mapa' u našoj zemlji izgledala drugačije. Brojni su klubovi ispadali iz najvišeg ranga, vraćali se, a samo je pet od osnivanja lige imalo prvoligaški status.

No, znate li gdje se danas nalaze bivši premijerligaši? I u kojem se rangu takmičenja se oni bore? Veliki broj njih je 'potrošen' i sa strepnjom u sam opstanak umjesto planova za budućnost, a nekoć je bilo drugačije. Većina klubova koji su propali ili samo zaronili duboko na dno za to najviše može kriviti nesposobnost i neodgovornost ljudi koji su ih vodili.

U nastavku se prisjetite nekih od klubova koji su nekada igrali protiv Sarajeva, Željezničara...

FK Modriča Maxima

Najuspješniji period za Modriču u poslijeratnom periodu zabilježen je u sezoni 2002./2003. kada je pod trenerskom palicom Nikole Nikića ostvaren plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Modriča je osvajanjem Kupa u debitanskoj sezoni u elitnom rangu osigurala nastup u kvalifikacijama za Kup UEFA, a dogurala je do trećeg kola pretkvalifikacija u kojem je Levski iz Sofije slavio sa ukupnih 8:0.

Najveći uspjeh u klupskoj historiji zabilježen je u sezoni 2007./2008. kada je osvojena i šampionska titula, a u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka Modriča je u oba susreta bola bolja od Dinama iz Tirane, da bi u drugom kolu bolji od Modriče bio tadašnji danski šampion Aalborg.

Danas se ovaj klub takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske. 

FK Leotar

Leotar nije imao nekog značajnog uspjeha za vrijeme bivše Jugoslavije, gdje se takmičio u drugoj saveznoj ligi, ali u Premijer ligi BiH je u prošlosti igrao važnu ulogu.

Trebinjski tim predvođen predvođen Miletom Jovinom u prvoj zajedničkoj sezoni Premijer lige značio je za strah i trepet. Do zadnjeg kola vodio je bitku sa Željezničarom, da bi pobjedom nad Rudarom (2:1) osvojio svoju prvu šampionsku titulu, koja je donijela i nastup u Evropi.

U prvom krugu kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka, Leotar je eliminisao prvaka Luksemburga Gravenmachera, a u drugom kolu ispao od češkog viceprvaka Slavije iz Praga.

Sada je Leotar u trećem rangu takmičenja. Krpi se i sastavlja kraj s krajem, premda se Trebinje kao grad "ubio" da bude sportski.

NK Žepče

Nogometni klub Žepče je utemljen 1919. godine i kroz svoju historiju je nekoliko puta mijenjao ime. Prvu utakmicu u Premijer ligi BiH Žepče je odigralo protiv Željezničara (1:1) pred 6.000 gledatelja, a prvi premijerligaški pogodak za ovaj tim u pomenutom susretu zabio je Vahidin Imamović.

Žepče je u debitanskoj sezoni uspjelo napraviti i historijski uspjeh u nacionalnom Kupu, a u sezoni 2004./2005. zbog nemogućnosti da veliki dio premijerligaša dobije UEFA licencu plasiralo se u Kup UEFA. Protivnik je bio makedonski Baškimi koji je na kraju prošao dalje.

Nekoliko sezona kasnije Žepče je doživjelo konačni krah, ispadanje i više se nikada nije vratilo u Premijer ligu.

HŠK Posušje

Premijerligaški rang jedno vrijeme činilo je i Posušje. Kaja Rogulj, Alen Mešanović, Ivan Krstanović..., samo su neki od igrača koji su imali priliku nastupati za ovaj klub u njegovo najbolje doba, a posljednja sezona u Premijer ligi bila je 2008/2009.

Ispadanjem u niži rang klub je na jedno vrijeme totalno potonuo, osam mjeseci se u Posušju nije igrao nogomet, niti se čula pjesma navijača, a početkom 2011. godine okrenula se nova stranica. Od posljednjeg ranga Posušje je došlo do Druge lige FBiH u kojoj je i dan-danas, takmiči se i sanja veliki povratak, velike utakmice i Mokri Dolac pun navijača kao nekad.

Prošle godine Posušje je bilo na pragu Prve lige FBiH, ali u doigravanju na kraju je uspješnije bilo Goražde.

NK Troglav

Član bh. elite nekada je bio i NK Troglav koji se trenutno takmiči u Drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Od ujedinjenja lige Troglav je u elitnom razredu nastupao dvije sezone. U prvom izdanju Premijer lige je zauzeo desetu poziciju i osigurao opstanak u ligi, a iz te sezone se pamti pobjeda na Koševu protiv Sarajeva (3:1) uz hat-trick Roberta Regvara. Sljedeće sezone Troglav je završio kao 14. na tabeli i napustio društvo najboljih.

U jesen 2014. godine je objavljeno da je u Livnu osnovan novi klub. Klub će igrati na istom stadionu, s istim igračima, nosit će iste boje, ali će ime biti malo drukčije - pored imena Troglav stajat će broj 1918 - on simbolizira godinu osnivanja SK Livno.

FK Laktaši

Samo takmičenje u Premijer ligi BiH za Laktaše predstavlja najveći uspjeh u klupskoj historiji.

U početku ovaj klub iz mjesta nedaleko od Banjaluke bio je vrlo stabilan, sezonu bi završavao pretežno u sredini tabele, ali prvi mjeseci sezone 2009/10 su bili fatalni. Nakon 15 odigranih utakmica Laktaši su na kontu imali tek osam bodova i na pauzi je napravljen veliki posao kako bi se pokušao spriječiti crni scenarij. Klub je preuzeo Slobodan Komljenović, na mjesto menadžera je postavljen Dragoslav Stepanović, a došli su i brojni igrači poput Vladana Grujića da pomognu.

Ipak, ni to nije bilo dovoljno. Igrali su Laktaši vrlo dobro, sakupili su veliki broj bodova, ali ne i dovoljan za opstanak. Danas se ovaj klub takmiči u 2. ligi Republike Srpske.

FK Glasinac

Sjećate li se Glasinca iz Sokoca? Ovaj klub koji je osnovan 1936. godine po prvi put u Premijer ligi BiH je igrao u sezoni 2002./2003.

U elitnom rangu bh. fudbala je igrao dvije sezone, nakon čega je ispao u Prvu ligu Republike Srpske, uslijedio je dublje tonjenje, a zatim i gašenje kluba 2011. godine.

Iste godine je osnovan OFK Glasinac 2011 kao njegov nasljednik.

NK Iskra

Najveći uspjesi Iskre vezani su za prijeratni period, no jedno vrijeme ovaj bugojanski klub se također takmičio i u Premijer ligi BiH. U premijernom izdanju je zauzeo devetu poziciju, a sezonu kasnije 16. mjesto i tako ispao iz društva najboljih bh. klubova.

Od tada traje pad Iskre koja se danas takmiči u Drugoj ligi FBiH. 

HNK Brotnjo

Brotnjo se danas takmiči u Drugoj ligi FBiH, a najveći uspjeh u klupskoj historiji je ostvarilo u sezoni 1999./2000. Tada je u doigravanju bilo bolje od Budućnosti i od strane NSBiH je proglašeno sveukupnim pobjednikom te novim prvakom BiH. 

Isti uspjeh Brotnju je osigurao nastup u prvom pretkolu UEFA Lige prvaka u kojem su poraženi visokim rezultatom 3:0 od litvanskog Žalgirisa, a trijumf od 3:0 u uzvratnoj utakmici nije im pomogao da prođu u sljedeće kolo gdje ih je čekao slavni škotski F.C. Rangers.

Neki od poznatijih igrača koji su igrali za Brotnjo su: Mateo Sušić, Dragan Blatnjak, Zajko Zeba...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.