Sarajevo slavilo u derbiju

Bordo dominacija i plava nemoć · Komentar

Admin Čaušević

Sarajevski derbi igran na Dan grada okončan je pobjedom Sarajeva. Bordo tim je na stadionu Grbavica pred manje od 10.000 gledaoca pobijedio Željezničar sa ubjedljivih 0:3. 

Tok susreta i sve ono što se desilo u Dolini ćupova pravo su ogledalo ovosezonskih dešavanja u dva najveća bh. kluba. S jedne strane znanje, kvalitet, timski duh, a s druge nemoć, bezidejnost, manjak karaktera. Uglavnom, u Titovoj 38b šampionski mentalitet, a u Zvorničkoj 27 potpuna suprotnost.

Sarajevu su se na početku meča poklopile neke stvari, fraza "sreća prati hrabre" dokazana je po ko zna koji put. Nakon 15-ak minuta Bordo tim je imao dva gola prednosti. Smušenost i amaterske reakcije odbrane Plavih su dovele do toga da u nastavku meča Bordo tim dominira i rutinski kontroliše susret, osim na startu drugog dijela kad je Sinan Ramović pogodio prečku i promašio još jednu dobru priliku. Činjenica je da pobjeda gostiju niti jednom nije dovedena u pitanje. Do kraja su gosti postigli i treći gol za najubjedljiviju poslijeratnu pobjedu u Dolini ćupova.

Pobjeda je došla u pravom trenutku za Husrefa Musemića koji ruku na srce na raspolaganju ima daleko kvalitetniji tim, odličan spoj mladosti i iskustva. Na golu golobradi Vladan Kovačević, a u špicu prekaljeni Mersudin Ahmetović. Sve u svemu pobjeda Sarajeva na Grbavici uopšte ne iznenađuje. Međutim, Iako vrijedi samo tri boda, trijumf nad ljutim gradskim rivalom je više od od toga. Prije svega "vratit će se mir u kuću", igrači će opet pucati od samopouzdanja pa će put ka osvajanju historijske Duple krune biti olakšan, barem u glavama igrača. Šef stručnog štaba Sarajeva je i sinoć mudro stao na loptu, svjestan da ništa nije gotovo želi u timu zadržati maksimalnu koncentraciju u ključnom dijelu sezone.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Rezultat je takav da nema potrebe šta više pričati", rekao je Amar Osim poslije utakmice. I u pravu je. Stručnjak koji uvijek kaže ono što misli je pogodio u srž i ovaj put. Ono što mu je prethodna vodeća garnitura FK Željezničar ostavila u amanet, pri tome mislići na igrački kadar, definitivno nije u skladu s renomeom i reputacijom koju uživa najtrofejniji bh. klub. Daleko od toga da Osim u tome treba tražiti alibi za sinoćnji fijasko, ali ne pravi se tim preko noći i tokom zimske pauze. Igrači Plavih su izgubili jedinu utakmicu koju nisu smjeli izgubiti ovog proljeća zbog čega mnogi već sada trebaju pakovati kofere.

Željezničaru su potrebne temeljite promjene u igračkom kadru, koliko je ovaj tim Plavih (ne)kvalitetan pokazuje i devet poraza ove sezone, a čak pet ih je ostvareno na Grbavici. Od mogućih 39 osvojeno je svega 18 bodova. Osima čeka burno ljeto i dosta posla. Željina publika je takva da nikome ne prašta pa makar na klupi sjedio i čovjek koji je u klupske vitrine donio pet šampionskih titula.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.