FIFA se trudi da dodatno olakša fudbalsku igru izmjenom određenih pravila. Vidjećemo hoće li pogoditi sa ovim. Za sada izgledaju jako dobro (Foto: EPA)

Novine od naredne sezone

FIFA promijenila deset pravila fudbalske igre

M. Šljivak
Teme:

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) promijenila je deset pravila u svijetu fudbala za narednu sezonu.

Međunarodni odbor za fudbal koji je zadužen za uvođenje novih pravila, promijenio je čak 10 pravila na posljednjoj sjednici i ona će početi da važe od naredne sezone.

Pravila glase ovako:

- Ako je igra zaustavljena u šesnaestercu, sudija spušta loptu golmanu, a ako je zaustavljena van šesnaesterca sudija loptu spušta jednom igraču.

- Ako u živom zidu stoji tri ili više defanzivaca, igrač ekipe koja napada ne smije im biti bliži od metar, a ako bude bliži od te razdaljine, indirekt se dosuđuje u korist tima koji se branio.

- Ako igrač nelegalno proslavi pogodak on će biti sankcionisan čak i ako je pogodak poništen.

- Lopta je u igri čim se izvede udarac, ne mora da napusti šesnaesterac da bi se smatralo da je u igri.

- Tim koji priliko bacanja novčića pobijedi, može da bira da li će imati prvi loptu ili prema kojem golu će da napada.

- Uvodi se prekid zbog rashlađivanja igrača od 90 sekundi do tri minuta i prekid za rehidraciju koj može da traje jedan minut.

- Igračima su dozvoljene višebojne majice ako su istih boja kao rukavi ili dres.

- Sudija smije da odloži pokazivanje kartona ako ekipa u čiju korist je dosuđen prekršaj izvede brz slobodan udarac i stvori šansi za gol.

- Zamijenjeni igrač mora da napusti teren kod najbliće tačke na aut-liniji ili gol-liniji od mjesta na kojem se nalazi.

- Zvaničnik ekipe koji se neprihvatljivo ponaša može da bude kažnjen žutim ili crvenim kartonom.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.