Fudbalski svijet u šoku: "Imao je tajnu sobu u kojoj je silovao naše igračice"

Predsjednik Afganistana u centru skandala

Fudbalski svijet u šoku: "Imao je tajnu sobu u kojoj je silovao naše igračice"

E. Čaušević

Fudbalski svijet potresa nevjerovatan skandal u kojem se nalazi predsjednik Fudbalskog saveza Afganistana, Keramuudin Karim, koji je optužen za silovanje.

Karim je već godinama na čelu FS Afganistana i glavni čovjek u ovoj zemlji kada je u pitanju fudbal. Međutim, svi su ostali šokirani kada ga je FIFA suspendovala na pola godine jer su se pojavile priče da je on silovao fudbalerke seniorske selekcije ove zemlje.

Nekoliko igračica odlučilo je da zaustavi ovaj teror koji traje već godinama i otkriju javnosti kakve strahote su preživjele. One su optužile Karima da ih je silovao kada je god imao priliku za to i da im je prijetio da će ih ubiti ako ikada išta kažu o tome.

One su godinama bile fizički zlostavljane, ali na kraju su odlučili da tome stanu u kraj. Kapiten ženske selekcije Khalida Popal je prva koja je javno progovorila o svemu i odlučila je da to otkrijem cijelom svijetu. Ona je gostovala u Španiji gdje je pričala o ovim grozotama, te otkrila neke detalje.

"Nije on bio jedini koji je to radio. Nakon što sam saznala da je tu uključeno više ljudi iz Fudbalskog saveza odlučila sam da pokrenem svoju istragu i otkrila da su nekoliko godina silovali naše igračice. Predsjednik je bio vođa svega i on je imao nekoliko igračica koje je stalno zlostavljao. Silovao ih je, a onda ih je pustio uz prijetnje da nikome ništa ne smiju reći. Imao je i tajnu sobu u kojoj je to radio i to je zaista strašno", rekla je Khalida Popal.

Ona je izjavila da je sarađivala s policijom i da je bila FIFA-in doušnik u ovom slučaju. Također, otkrila je da je Karim pobjegao u Dansku, te da se krije u Kopenhagenu.

"Preživjela sam jer sam borac. Godinama je zlostavljao ove djevojke i to niko nije znao. Sada je on na sigurnom jer je izbjegličkom rutom pobjekao u Kopengagen. Uspio je da izbjegne sve uvrede i suđenje u Afganistanu. On bi bio osuđen na smrt i to je sigurno. Mi kao žene želimo braniti naša prava u Afganistanu i imati normalan život ".

"Napustila sam Afganistan kada sam odlučila da sve to otkrijem jer sam znala da neću preživjeti ako ostanem tamo. Bila sam doušnik i otkrila sve šta se dešava u našoj reprezentaciji. Našla sam svjedoke i nagovorila djevojke da pričaju o svemu. Predsjednik je odobrio ta silovanja i učestvovali su još neki članovi saveza. Kao što sam rekla imali su i tajnu sobu gdje su to radili. Te djevojke su imale po 14 ili 15 godina i to je strašno".

Khalida Popal je iz Afganistana pobjegla također izbjegličkom rutom i na kraju je završila u Norveškoj.

"Došla sam na mjesto gdje nikogan isam znala. To je bilo užasno, najgori trenutak u mom životu. Završila sam u izbjegličkom kampu i nisam znala šta me dalje čeka. Ipak, ja sam borac i izborila sam se za bolje u životu. Sada želim da spasim sve te djevojke i da on završi u zatvoru jer je to najmanje što je zaslužio".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi