Brojke su neumoljive

Ko je ovdje lud: Statistika kaže da je Mustafi bolji od Van Dijka

S. Grebović

Da, dobro ste pročitali! Navijači Arsenala uspjeli su iskopati neke statističke parametre koji jasno pokazuju nadmoć Mustafija u odnosu na holandskog štopera.

Ne sumnjamo da ste se nakon ove vijesti počešali po glavi i da vam ništa nije jasno, ali statistika je neumoljiva.

Naime, jedna fan stranica Arsenala se dokopala njihove statistike ove sezone i iste uporedila. Tako je Mustafijev postotak uspješnih klizećih startova bolji od Van Dijkovih, kao i postotak uspješno presječenih lopti.

Što se tiče pogodaka postignutih glavom, obojica su na cifri od dva pogotka, a vrijedi istaći da je Van Dijk ove sezone upisao 35 nastupa, a Mustafi 28.

Ovi podaci još su zanimljiviji, imamo li u vidu da je Nijemac na meti kritika navijača Arsenala zbog nekih ispod prosječnih partija ove sezone, odnosno zbog velikog broja grešaka koje su završene kobno po njegov tim. Najsvježiji primjer jedne takve mogli smo vidjeti za vikend kada je Mustafi u utakmici protiv Palacea, kardinalno pogriješio što je iskoristio Zaha i pogodio za 2-1.

S druge strane, Van Dijk igra sezonu iz snova sa Liverpoolom. Holanđanin se ove sezone transformisao u pravog komandanta odbrane tima sa Anfielda, koji će do kraja šampionata voditi veliku trku za naslov prvaka sa Manchester Cityjem.

Pomenuta statistika još je zanimljivija uporedimo li za koje su novce dovedeni u Arsenal, osnosno Liverpool. Van Dijk je zadnjih dana 2017. godine u transferu vrijedom 85 miliona eura, što je apsolutni rekord kada je u pitanju neki odbranbeni fudbaler.

Potražite više informacija na temu Premier league:

S druge strane, Shkodran Mustafi je 2016. godine iz redova Valencije stigao na Emirate, a za njegove usluge Topnici su izdvojili 41 milion eura.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.