Nezboravno ispadanje od Videotona

Godišnjica najtužnijeg dana u historiji FK Željezničar

Admin Čaušević

Na današnji dan prije pune 34 godine desila se najveća katastrofa za bh. fudbal, barem onaj klupski. Željezničar su minute dijelile od finala Kupa UEFA i okršaja sa slavnim Real Madridom.

Bio je 24. april 1985. godine. Željezničar Ivice Osima je u revanš meču polufinala tada izuzetno jakog takmičenja dočekao Videoton, pobijedio s 2:1, ali i ispao. Događaji s Grbavice se definitivno mogu smatrati najtužnijim danom u bogatoj tradiciji FK Željezničar, barem u sportskom smislu.

O tom susretu, dešavanjima na terenu, atmosferi na tribinma se još uvijek prepričava. Nešto što će se teško ponoviti u bliskoj, a vrlo vjerovatno i dalekoj budućnosti.

U prvom susretu igranom u Sekešfehervaru mađarski tim je slavio s 3:1, a revanš susret je u popularnu Dolinu ćupova privukao 25.000 ljubitelja "bubamare".

Predvođeni legendarnim Ivicom Osimom Plavi su dominirali, redale su se šansa za šansom, golovima Edina Bahtića i Mehmeda Baždarevića stigli su do toliko željenog rezultata. Niko nije ni slutio na tragičan kraj.

Imao je Željo prilika da stigne i do trećeg gola te tako potvrdi prolazak, ali je jedan pokušaj Bahtića odbrana Videotona zaustavila na čudesan način. U 87. minuti uslijedio je potpuni muk. Šok i nevjerica. Čuveni Czuhay je sretno zabio za 2:1 i tako Videoton odveo u finale.

Osimov izraz lica i ruka na glavi je i dan danas urezana u sjećanje mnogim navijačima Plavih, ali ako je neka satisfakcija za pristalice Željezničara plasman u polufinale Kupa UEFA je i dalje najveći uspjeh bh. klupskog fudbala.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Gledajući iz trenutne perspektive bh. klubovi o takvom uspjehu mogu samo sanjati. BiH je uz Crnu Goru jedina zemlja iz regiona koja još uvijek nije imala niti jednog predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropa lige, a kako stvari stoje to će i dalje biti samo san.

Inače, Željezničar će večeras dočekati Široki Brijeg. Možda će dešavanja od prije 34 godine probuditi emocije kod igrača Plavih i dati motiv više kako bi večeras odigrali što bolje i ostvarili važan trijumf u borbi za Evropa ligu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.