Uspjeh koji će se zauvijek pamtiti

Deset godina od senzacije Wolfsburga: Gdje su i šta rade danas članovi zlatne generacije?

Endin Čaušević

Prije nekoliko dana napunilo se punih deset godina od velike senzacije u njemačkom fudbalu kada je ekipa Wolfsburga osvojila titulu u Bundesligi nakon nevjerovatne sezone.

Partije popularnih Vukova pomno su se iz sedmice u sedmicu pratile u Bosni i Hercegovini jer su tada ovaj tim na svojim plećima nosili Zvjezdan Misimović i Edin Džeko.

Mnogi navijači Wolfsburga su sigurni da više nikada neće imati tako dobar tim za koji je samo nebo bio granica. Nažalost ova priča trajala je samo jednu sezonu jer se ekipa počela "raspadati" nakon što su evropski velikani upetljali prste i počeli slati milionske ponude.

Najveće zvijezde Wolfsburga tada su sigurno bili Džeko, Misimović i Grafite koji su nosili ovaj klub do titule prvaka Njemačke. Grafite je te godine dao čak 28 golova, a Džeko je odmah bio iza njega sa 26.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Misimović je bio glavna spona u veznom redu, a sezonu je završio sa rekordnih 20 asistencija. No, i pored ovog trojca u Wolfsburgu je bilo fantastičnih fudbalera te sezone, a mnoge ste sigurno zaboravili.

No, ovo vam je prilika da se prisjetite gdje su i šta danas rade članovi nezaboravne generacije prvaka Njemačke iz 2009. godine.

Diego Benaglio

Na golu Wolfsburga te sezone bio je mladi Diego Benaglio koji je samo godinu dana prije toga debitovao za ovaj klub. Već u drugoj sezoni je dobio mjesto prvog golmana i svojim partijama je sve oduševio.

Od svih igrača on je jedan od onih koji je najduže ostao u ovom klubu. Za Wolfsburg je branio do ljeta 2017. godine, a nakon toga je prešao u Monaco gdje je i danas.

Cristian Zaccardo

Član tadašnje odbrane Vukova bio je italijanski fudbaler Cristian Zaccardo. On je odigrao u legendarnoj sezoni 15 utakmica i privukao interes nekoliko klubova s Apenina. Nakon toga je odmah na ljeto 2009. godine potpisao za Parmu.

Nakon Parme Zaccardo je igrao za Milan, Carpi, Vicenzu, Hamrun, a sada je trenutno član Tre Fiorija iz San Marina za koji je potpisao prije pola godine. Iako ima već 37 godina još uvijek ne želi da se penzioniše.

Marcel Schafer

Marcel Schafer je bio fudbaler za kojeg je bilo rezervisano mjesto lijevog beka. Prije deset godina odigrao je najbolju sezonu u svojoj karijeri, te je upisao zlatnim slovima svoje ime u historiji njemačkog kluba.

U klubu je ostao do 2017. godine, a onda je odlučio da ide u Sjedinjene Američke Države. Potpisao za je za niželigaša Tampa Bay Rowdiese i tu je igrao godinu dana. Na iznenađenje svih završio je karijeru s 33 godine.

Ricardo Costa

Još jedan veoma važan član odbrane Wolfsburga bio je Ricardo Costa. On je prije Wolfsburga s Portom bio prvak Evrope, ali se karijera nije razvijala kako je očekivao. S Vukovima je napravio odličan rezultat, no ubrzo je napustio njemački tim.

Nakon toga igrao je za Lille, Valenciju, Al Saiiyau, PAOK, Granadu i Luzern, a trenutno je član portugalskog kluba Tondele u koju je stigao prije dvije godine. Costa ima 38 godina i uskoro se očekuje da završi igračku karijeru.

Jan Šimunek

Za ovog češkog defanzivca sezona u dresu Wolfsburga je bila najbolja u karijeri iako je tada imao tek 22 godine. Od njega se mnogo očekivalo, ali nije uspio da opravda očekivanja. Te sezone odigrao je nekoliko strašnih mečeva i bio pravo otkriće za fudbalsku javnost.

No, na ljeto 2010. godine napušta WOlfsburg i odlazi u Kaiserslautern, a nakon toga igrao je za Bochum, Duklu i Vasas. Već godinu dana je bez kluba iako ima tek 32 godine.

Andrea Barzagli

Barzagli se ne treba previše predstavljati jer svi znamo o kakvom igraču se radi. Za italijanskog defanzivca sezona u Wolfsburgu bila je odskočna daska za sve uspjehe koje je ostvario kasnije. Zanimljivo da je deset godina nakon legendarne sezone odlučio da završi karijeru u dresu Juventusa.

Ovaj 38-godišnjak je za napustio Wolfsburg na ljeto 2011. godine i potpisao je za Juventus s kojim je osvojio osam uzastopnih titula prvaka Italije. Bio je i dugogodišnji član reprezentacije Italije.

Sascha Riether

Također, još jedan od članova ekipe kojeg se dobro sjećamo. Zbog svoje borbenosti bio je jedan od ljubimaca navijača Wolfsburga i ostavljao je zadnji atom snage na terenu zbog čega je bio neizostavan član prve postave.

Riether je napustio Wolfsburg na ljeto 2011. godine i potpisao je za Koln. Nakon toga igrao je za Fulham, Freiburg i Schalke, a na kraju ove sezone završio je igračku karijeru u 36. godini života.

Josue

Ovaj brazilski veznjak je bio pravi lider na terenu i nije bez razloga dobio kapitensku traku. Jedan od rijetkih fudbalera iz Brazila koji je u svojoj karijeri igrao tek za nekoliko klubova. Josue je svojim igrama u dresu Wolfsburga došao čak i do reprezentacije, ali tu se nije dugo zadržao.

Josue je ponikao u Goiasu, a prije dolaska u Wolfsburg igrao je još za Saop Paulo. Nakon odlaska iz Njemačke na ljeto 2013. godine potpisao je za Atletico Mineiro s kojim je bio prvak Južne Amerike. Josue je 2016. godine završio svoju karijeru. Trenutno mu je želja da ostvari nešto više kao trener.

Makoto Hasebe

Hasebe je bio također nezaboravni član odlične generacije njemačkog kluba. Za ovog Japanca Wolfsburg je bio prvi evropski klub, a odlično je igrao u veznom redu u tandemu s Misimovićem. Hasebe je odlučio 2013. godine napustiti Vukove i potpisao je za Nurnberg.

Ipak, u dresu Nurnberga igrao je samo jednu sezonu, ali je ostao u Njemačkoj i prešao u Frankfurt gdje i danas igra s dosta uspjeha. Iako ima već 35 godina još uvijek ne razmišlja o završetku karijere.

Ashkan Dejagah

Dejagah je fudbaler od kojeg su u Wolfsburgu očekivali mnogo više nego što im je on ponudio. Ostao je upamćen po tome što je bio dosta sebičan na terenu, ali je davao svoj doprinos brzim prodorima po krilu.

Iranac je odlučio da na ljeto 2012. godine spakuje kofere i napusti klub, te je potpisao za Fulham. Ipak, nakon toga tri godine je igrao u Al Arabiju iz Katara i potom se vratio u Wolfsburg gdje je ostao svega nekoliko mjeseci. Nakon toga igrao je zu Nottingham Forrest i početkom sezone vratio se u Iran i nastupa za Tractor Sazi. Dejagah ima 32 godine.

Christian Gentner

Gentner je također igrač kojeg se sigurno svi sjećaju jer je bio veoma važan član Wolfsburga u sezoni koja se nikada neće zaboraviti. On je u karijeri igrao samo za Wolfsburg i Stuttgart zbog čega ga mnogi izuzetno poštuju.

Vukove je napustio 2010. godine i odlulio da se vrati u Stuttgart u kojem je ponikao, a u proteklim sezonama je igrao više u Cvajti nego u Bundesligi, no ljubav prema klubu je jača od svega. Nedavno je proslavio 33. rođendan, a još uvijek se čeka da s Stuttgartom potpiše ugovor koji ističe na kraju sezone.

Zvjezdan Misimović

O legendi bh. fudbala je proteklih godina rečeno i napisano mnogo toga. Misimovića ne treba posebno predstavljati jer će on uvijek imati mjesto u historiji Wolfsburga. Naš bivši reprezentativac je te sezone bio na vrhuncu s rekordnih 20 asistencija.

Mnogi smatraju da je 2010. godine napravio grešku što je napustio Vukove i otišao u Galatasaray jer više nije igrao na nivou kao prije deset godina. Nakon Galate prešao je u Dinamo iz Moskve, a potom se odlučio na odlazak u Kinu. Popularni Miske karijeru je završio 2017. godine i trenutno je član Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Grafite

Također, fudbaler koji je odigrao najbolju sezonu u karijeri. Grafite je dao čak 28 golova i bio najbolji strijelac Bundeslige. Svojim igrama zaigrao je čak u reprezentaciji Brazila, ali je skupio svega četiri nastupa.

Nakon sezone iz snova više nije zaigrao na tom nivou. Grafite je na ljeto 2011. godine napustio klub jer je postao rezerva, a nakon toga igrao je za Al-Ahli u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Grafite je nakon toga nastupao za Al Sadd, Santa Cruzi i Atletico Paranense. Prije dvije godine završio je karijeru i posvetio se građenju trenerske karijere.

Edin Džeko

Bh. napadač je tada bio na početku svoje karijere, ali je pokazao da se radi o vrhunskom igraču. Džeko je dao čak 26 golova i postigao neke od najvažnijih pogodaka te sezone. Znalo se odmah da je on budućnost i da se neće dugo zadržati u ovom klubu.

Džeko je počekom 2011. godine napustio Wolfsburg i potpisao za Manchester City gdje je proveo skoro pet godina. Na ljeto 2015. prešao je u Romu gdje je također nastavio sa fantastičnim igrama. Džeko je još uvijek član Rome, no mnogi očekuju da će ovog ljeta promijeniti sredinu.

Naš Dijamant u dresu Wolfsburga odigrao je 111 utakmica i dao 66 golova. Za mnoge navijač ovog kluba on je jedan od najboljih fudbalera koji je ikada nosio dres Wolfsburga.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.