Liverpool postao prvak Evrope

Klopp je potrošio basnoslovnu sumu novca da bi konačno osvojio prvi trofej s Redsima

Admin Čaušević

Liverpool je na krovu Evrope, poslije 14 godina čekanja. Sinoć je u Madridu sa 2:0 pobijeđen Tottenham te će Redsi najkraće narednih godinu biti najbolji tim Starog kontinenta. 

Međutim, osvajanje Lige prvaka je izuzetno skupo koštalo klub s Liverpoola. Juergen Klopp je konačno osvojio svoj prvi trofej s Redsima i to s igračima na čije je dovođenje potrošeno 638.3 miliona eura.

Redsi su kao i većina engleskih klubova posljednih godina bili veoma raskošni, a najviše novca je potrošeno na Virgila van Dijka.

Holanđanin koji je izabran za najboljeg igrača finala te Premiershipa je tokom zimskog prijelaznog roka u sezoni 2017/2018 plaćen čak 85 miliona eura.

Druge najskuplje pojačanje u Kloppov eri je Alisson Becker (75 miliona), a na podijumu ima još mjesta za Nabyja Keitu (60). U grupu najskupljih transfera se svakako ubraja i dolazak Fabinha (50) iz Monaca.

Napadački trio je koštao preko 120 miliona. Mohamed Salah (42) je stigao iz Rome, Roberto Firmino (41) iz Hoffenheima, a Sadio Mane (41) iz Southamptona.

James Milener i Joel Matip nisu koštali ni centa jer su na Anfield stigli kao slobodni igrači, dok je Trent Alexandre-Arnold izdanak omladinske škole Redsa.

Jedan od heroja ovosezonskog uspjeha Liverpoola je i Divock Origi koji je 2014. godine nakon odlaska Luisa Suareza plaćen 12.5 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Na Adama Lallanu je potrošen 31 milion eura, Alex Oxlade-Chamberlain je koštao 38 miliona eura, a Georginio Wijnaldum 27.5 miliona eura.

Najbolji posao je sigurno odrađen s Andrew Robertsonom. Škot je plaćen svega devet miliona eura, a u međuvremenu je izrastao u možda i najboljeg lijevog beka svijeta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.