Još jedan korak naprijed za bh. arbitra

Korak do elite: Peljto prekomandovan u prvu grupu UEFA-inih sudija

Najbolji bh. sudija Irfan Peljto se polako, ali sigurno penje ka eliti evropskih fudbalskih arbitara, a nakon posljednjeg "promaknuća" se nalazi na korak do iste.

Naime, UEFA je prepoznala Peljtine kvalitete, pa on više nije sudija druge grupe, već je prekomandovan u prvu grupu.

Tako se Peljto sada nalazi grupu ispod same evropske sudijske elite kojoj pripada 26 dobro poznatih imena.

Ulaskom u prvu grupu UEFA-inih arbitara Peljto se automatski pridružio sudijama koje sude kvalifikacije za Ligu prvaka i utakmice grupne faze Evropske lige.

Nakon završetka obuke za VAR u Hrvatskoj, Peljto će vrlo brzo steći mogućnost suđenja i utakmica grupne faze Lige prvaka.

Treba istaći da Peljtino promaknuće stiže nedugo nakon što je sudio završnicu UEFA-ine Lige prvaka za mlade, ali to nisu bili prvi međunarodni mečevi za 34-godišnjeg Sarajliju.

Irfan Peljto je još 2012. godine stigao do prvog ranga bh. fudbala, a u međuvremenu je svom CV-ju dodao mečeve kvalifikacija i grupne faze Lige Evrope, utakmicu kvalifikacija za Ligu prvaka, utakmice omladinske Lige prvaka, duele omladinskih i seniorskih evropskih reprezentacija.

Nedavno je Irfan Peljto dijelio pravdu i u duelu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Belgije i Kazahstana.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Da bi Peljto vrlo brzo mogao u elitnu grupu UEFA-inih sudija "predviđa" i hronologija njegovog konstantnog napretka.

Tako do 2015. godine Peljte nije bilo na spisku UEFA-inih sudija za međunarodne utakmice, ali je jako brzo stigao do prve grupe u kojoj se danas nalazi. Dakle, 2015. godine je ušao u treću grupu, dvije godine kasnije je došao do druge, a sada je prekomandovan u prvu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.