Peljtu u Nyonu nadgledao Rosetti: Grupa bh. sudija među najtalentovanijim u Evropi
Irfan Peljo je sudio polufinalni duel između Hoffenheima i Porta

Sudili na završnom turniru Omladinske Lige prvaka

Peljtu u Nyonu nadgledao Rosetti: Grupa bh. sudija među najtalentovanijim u Evropi

A. Čaušević

Koliko god to zvučalo nevjerovatno, Bosna i Hercegovina ima grupu od najtalentovanijih evropskih sudija. 

Glavni arbitar Irfan Peljto, pomoćnici Senad Ibrišimbegović i Davor Beljo te četvrti sudija Admir Šehović su izabrani od strane UEFA-e da dijele pravdu na završnom turniru Omladinske Lige prvaka.

Bh. sudije su se našli u grupi tri tima sudija zajedno sa sudijskim kvartetima iz Švicarske i Francuske.

Peljto i družina su u petak sudili polufinali meč između Hoffenheima i Porta, slavio je portugalski tim je slavio s ubjedljivih 3:0 s tim da su svi golovi postignuti u posljednjih 10 minuta.

UEFA oficir za suđenje Marc Batta otkrio je zašto su baš bh. sudije zajedno sa Švicarcima i Francuzima izabrane da sude na završnom turniru.

"Imali su dobru sezonu i mogu se smatrati sudijama koje obećavaju. Za sudije je uvijek nagrada da budu izabrani za finalni turnir", rekao je Batta.

"Sudije su u Nyonu tri dana i moramo iskoristiti njihovo prisustvo da odradimo pregled njihove sezone i razgovaramo o budućim ciljevima. Poslije utakmice napravimo kratki sastanak na kojem pričamo o njihovom učinku i ako je potrebno pregledamo klipove s pojedinih mečeva kako bi mogli dati što precizniju povratnu spregu", dodao je Batta.

Peljtu, Belju, Ibrišimbegovića i Šehića je posmatrao i Robeto Rosetti, predsjednik UEFA komiteta za sudije i suđenje.

"Rosetti prisustvuje na sve tri meča jer svi znamo bitnost posmatranja, nadgledanja i pripreme sudija za budućnost", rekao je Batta.

Kako se bliži kraj sezone UEFA će napraviti novu kategorizaciju sudija za sljedeću sezonu, a bh. arbitri se opravdano mogu nadati iskoraku te da ubuduće sude značajnije utakmice.

"Kakav god bio ishod, njihov glavni zadatak će biti da nastave raditi naporno, u rječniku samo 'uspjeh' dolazi ispred 'rada'", rekao je Batta.

Osam od 12 odabranih sudija za finalni turnir je učestovalo u posebnom UEFA programu za izvrsno suđenje (CORE) koji predstavalja ključan doprinos za mlade sudije na početku njihovih karijera.

Inače, danas će biti odigrano i finale. Meč između Chelseja i Porta sudit će francuski arbitri na čelu sa Francoisom Letexierom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije