I ove sezone bez play-offa

Već se oprostili od Evrope: Premijer liga zabilježila pad, jedan klub donio 75 % koeficijenta

Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina niti ove sezone neće imati predstavnika u play-offu za grupnu fazu bilo Lige prvaka bilo Evropske lige. 

Najbliži tome bili su Zrinjski i Sarajevo koji su igrali treće pretkolo Evropske lige, međutim Malmo FF i BATE Borisov su bili nepremostive prepreke.

Tako je trend da se bh. klubovi od evropskih mečeva oproste već u augustu što rezultira tim da Premijer liga bilježi pad na UEFA-inom poretku najjačih liga.

Zrinjski, Sarajevo, Široki Brijeg i Radnik su ukupnom koeficijentu donijeli 1.5 bodova te je Premijer liga BiH za sezonu 2019/2020 36. liga u Evropi.

Međutim, broj bodova nije dovoljan se napreduje u generalnom poretku, štaviše napravljen je pad u odnosu na prošlu sezonu pa je najjači rang bh. fudbala trenutno na 40. poziciji.

Ovo znači da su ispred Premijer lige šampionati u Litvaniji, Aremniji, Albaniji, Latviji, Sjevernoj Makedoniji i Luksemburgu, dok smo ispred Irske, Finske, Gruzije, Crne Gore, Estonije...

Inače, broj bodova za ligaški koefecijent se dobije nakon što se izračuna prosječan broj osvojenih bodova klubova predstavnika koji se računaju na osnovu pobjeda i remija. Pobjeda donosi 1, a remi 0.5 bodova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tako su četiri bh. predstavnika ovog ljeta osvojili ukupno 6 bodova što znači da ligaški koeficijent Premijer lige za sezonu 2019/2020 iznosi 1.5 bodova.

Inače, najveći doprinos u koeficijentu dao je Zrinjski sa 4.5 bodova, odnosno 75 %, zatim slijedi Radnik sa jednim, te Sarajevo s 0.5 bodova. Široki Brijeg je izgubio oba meča u prvom pretkolu Evropske lige te nije osvojio ni bod.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.