Zasluženo bez dileme

Ispred Camp Noua podignuta statua legendi Barcelone

S. Grebović

Fudbalski klub Barcelona je iznjedrila veliki broj sjajnih igrača kroz svoju bogatu historiju, a jedan od njih je svakako i Johan Cruyff.

Legendarni Holanđanin je nosio dres katalonskog giganta od 1973. do 1978. godine i u tom periodu postigao 61 pogodak na 184 nastupa.

U svojoj bogatoj karijeri tri puta je osvojio Zlatnu loptu 1971., 1973. i 1974. godine, a prema statistici IFFHS-a proglašen je evropskim igračem 20. stoljeća te drugim najboljim svjetskim igračem u istom stoljeću nakon velikog Pelela.

Cruyff nije bio avangarda samo na terenu kao igrač, već i kao trener, a kasnije i funkcioner na čijim se idejama i izgradila čuvena Barcina škola fudbala La Masija.

Jučer je veliki Cruyff dobio svoju bistu ispred Camp Noua koju su predstavii čenici Blaugrane.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.