Grad drugačiji od svih drugih

Mjesta u Dohi koja nikako ne smijete zaobići

S. Grebović

Ukoliko se odlučite da vaša destinacija za odmor bude upravo Doha, ne smijete, a da ne posjetite neka od atrakcija koje na raspolaganju nudi prijestolnica države Katar

Zamislite impresivne obrise građevina koje su toliko inovativne da se smatraju umjetničkim djelima, te obalnu i prostranu šetnicu uz more koja svojim izgledom i dizajnom baštini tradicionalno nasljeđe zemlje, a koja opet izgleda ultra moderno.

Doha je grad koji se od ribarskog sela 'preko noći' transformisao u jedno od najvažnijih i najdinamičnijih odredišta na Bliskom istoku. Glavni grad Katara je mjesto susreta civilizacija, ali i grad koji odiše glamurom i nekim od najelitnijih lokala na svijetu. Doha je dom ljudima svih kultura, a ističe se bogatom kulturnom raznolikošću.

Historijat Dohe

Stoljećima je Doha bila ribarsko selo poznato po trgovini biserima. Zemljani ronioci bisera bili su poznati po svojoj vještini u pronalaženju savršeno oblikovanih bisera, a prvobitno selo (koje je poznato kao Al Bidda) također je generacijama bilo jedno malo ribarsko pristanište.
Uz bogatstvo stečeno trgovinom naftom u 20. stoljeću, Doha je postala jedno od ključnih trgovačkih centara čitave regije. Danas je to ekonomsko i gradsko sjedište države Katar i epicentar za poslovanje i finansije na Bliskom istoku.

Značenje riječi 'Doha'

Riječ "Doha" ili "Ad-Dawha" na arapskom jeziku doslovno znači "veličanstveno drvo". Međutim, u određenim dijalektima u regiji, pojam je izveden iz riječi 'Dawh', koja se uobičajeno odnosi na okrugle oblike, uključujući zakrivljeni zaljev koji okružuje grad.
Ovaj će vam vodič dati sjajne savjete o tome gdje jesti i šta raditi u Dohi. Prođite kroz ovaj mini vodič i pronađite mnoštvo informacija o tome šta posjetiti u ovom zaista, čarobnom gradu.

1. Unutrašnje more
Poznato i kao Khor Al Udeid, ova morska voda u pustinji omiljeno je odredište meñu mještanima i turistima.

2. 'Biser'
Njegova povezanost s drevnim ronilačkim selom bisera koje je osnovala Dohu obilježena je veličanstvenom vodenom značajkom džinovskog bisera u školjkaškoj školjci.

3. Nacionalna biblioteka Katara
Impozantna građevina u obliku kupole sadrži na hiljade knjiga kao i velike sobe za čitanje, dječje prostore i niz drugih sadržaja.

4. Muzej islamske umjetnosti
Smješten na vlastitom otoku stvorenom umjetnim građevinama. Ističe se kao svojevrsno arhitektonsko remek-djelo, kombinirajući klasične elemente islamske arhitekture u kojem su smještene veličanstvene zbirke historijskih obilježja islamskog svijeta.