Upoznajte Falah, službenu maskotu Svjetskog prvenstva u atletici 2019

Spektakl je sve bliže

Svjetsko prvenstvo u atletici održava se svake dvije godine. Tako će nakon Londona 2017., ove godine domaćin biti Doha, prijestolnica države Katar.

Upoznajte Falah, službenu maskotu Svjetskog prvenstva u atletici 2019

Svega 16 dana ostalo je do zvaničnog početka jedne od najvećih sportskih manifestacija godine. Svečana ceremonija kao i samo takmičenje će biti održani na spektakularnom stadionu Khalifa u Dohi.

Nema sumnje da će se organizatori potruditi kako bi takmičarima i svim posjetiteljima pružili što bolji užitak tokom desetodnevnog nadmetanja najboljih atletičara na svijetu.

Image result for falah official mascot qatar 2019

Organizacijski odbor IAAF-a objavio je izgled službene maskote šampionata koje će se prvi put održati u jednoj arapskoj zemlji. 

Ime maskote je Falah, a zamišljen je kao atletski sokol uklesan u boji boje katarske zastave. Predstavljen je na specijalno održanoj ceremoniji u Akademiji Awsaj katarske fondacije, kojoj je pored ostalih zvanica prisustvovao i predsjednik Olimpijskog komiteta Katara Sheikh Joaan bin Hamad Al-Thani.

Image result for falah official mascot qatar 2019

Djeca u dobi od od 8-16 godina imala su pravo glasa da izaberu neku od ponuđenih maskota, a na kraju je ubjedljivu pobjedu sa najviše glasova odnio upravo Falah.