United vs City

U susret gradskom derbiju: Potez Nevillea ga je najbolje predstavio, Schmeichel se i danas crveni

Edmir Škorić

U subotu navečer na programu je novi derbi Manchestera, pošto će na Etihadu od 18.30 sati snage odmjeriti City i United.

Nekad bi United bio ogroman favorit i bez problema bi mlatio svog manjeg gradskog rivala, ali godinama unazad to nije slučaj. Manchester City je upao u ruke bogatih Arapa i od tada United više nema status "vladara grada".

Mada, koliko god City trenutno bio u boljoj formi, sa daleko skupljim igračima i većim šansama u borbi za titulu, treba istaći da se United godinama unazad ipak uspijevao izboriti za dobre rezultate protiv financijski daleko nadmoćnijeg rivala.

Kao i svugdje u svijetu, tako i u mančesterskom derbiju postoji određena doza mržnje među igračima i navijačima, pa i onda kada je jedan klub bio u samom vrhu, a drugi na samom dnu.

Unitedu je Liverpool najveći rival u Engleskoj i to je poseban derbi, zatim onaj s Arsenalom i Chelseajem, ali posljednjih godina Crveni vragovi poseban motiv imaju protiv "bogatih komšija".

Njihovo rivalstvo obilježeno je potezom Garyja Nevillea. On je tada kao kapiten predvodio United, a pred jedan derbi sa Cityjem odbio je da se rukuje sa Peterom Schmeichelom.

Iako su zajedno igrali u Manchesteru, Neville nije mogao da oprosti Dancu odlazak u redove mrskog rivala sa Etihada.

Schmeichel je od 1991. do 1999. godine branio za United, bio je dio najtrofejnije generacije Crvenih vragova, ali je kasnije nakon Sportinga i Aston Ville, dospio u City za koji je branio tek jednu sezonu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ali Neville mu očito nikada neće zaboraviti dan kada je prihvatio da bude "njihov".

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.