Makedonac komanduje odbranom Veleža, navijači prezadovoljni

Došao kao nepoznanica, pokazao se kao puni pogodak: Podatak o Manevu zvuči nestvarno za bh. uslove

Samir Mlaćo

Nakon velike proslave povratka u Premijer ligu, za FK Velež je uslijedio veliki šok na otvaranju nove sezone u bh. eliti.

'Nula' nakon tri kola bacila je euforične navijače u očaj, a mnogi su Rođenima predviđali ekspresan povratak u 'bh. cvajtu'.

Sasvim očekivano temperamentni Ibro Rahimić je napustio klupu, te se očekivao pozitivni šok. Ključ u ruke za taj posao dobio je ambiciozni Feđa Dudić.

Brzo je Dudić odradio veliki posao, psihološki digao ekipu i vratio Zvoniću, Bobiću, Fajiću i društvu vjeruje u sebe, te je krenula žetva bodova. Za sada su na 25 u veoma lijepoj situaciji i na do nedavno nezamislivom osmom mjestu.

Kao šlag na tortu došla je jučerašnja pobjeda nad Željezničarom (0:2) u kojem je Velež pokazao da ima kvalitet za Premijer ligu, kvalitetnog i ambicioznog trenera, te nogometaše koji imaju snage i znanja da na Grbavici želji 'ukradu' jesenju titulu i nanosu pomalo i bolan poraz.

Dudić je na klupi Veleža debitovao u remiju protiv Slobode na Tušnju (0:0), a na istom meču pravo nastupa je stekao i 26-godišnji Makedonac Kosta Manev.

Manev je bio nepoznanica za bh. sportsku javnost, navijače Veleža, te samog Dudića i kolege u stručnom štabu, ali brzo se dalo vidjeti da se radi o klasi više kada je elitni rang bh. nogometa u pitanju. Manev je nakon meča na Tušnju postao neizostavan član početne postave i u svih 16 utakmica ubilježio je 90 minuta.

Pomalo nevjerovatno zvuči da kao štoper nije dobio nijedan žuti ili crveni karton, što jasno govori o njegovim kvalitetama, ali i disciplini u igri, odgovornosti, te navijači Veleža opravdano mogu reći da je lopta u njegovim nogama 'sigurna kao u sefu'.

Manev je u Mostar stigao iz Vardara, a prema podacima sa InStata, jedan je od od najboljih štopera lige. U dosadašnjem dijelu prvenstva prosječni index učinkovitosti makedonskog defanzivca je 223.

Prema istom, najbolju partiju pružio je u gostujućoj pobjedi nad Čelikom (0:2). Njegova partija ocijenjena je indexom 267.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Manev je prije Vardara, nastupao u Finskoj i to za Kemi Kings, FC Inter, FC Honka, FC Viikingit, PK-35, Klubi 04...

Važeći ugovor sa Rođenima ima do kraja ove sezone.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.