Dok su se svi "ogradili"...

Zna se koliko je Salzburg zaradio, ali koliko je zaista Borussiju koštao Haalandov transfer?

Mladi Erling Haaland iza sebe ima fenomenalnu polusezonu u dresu Salzburga koja mu je osigurala odličan transfer.

Interesa za 19-godišnjeg Norvežanina je bilo sa svih strana, pa i od onih najvećih evropskih klubova. Na kraju je mladi napadač, međutim, odlučio da je za njega najbolja opcija Borussia Dortmund, a jučer je njegov transfer u redove njemačkog velikana i ozvančen.

Ipak, treba reći da je mnoge iznenadila činjenica da je upravo Borussia uspjela dovesti dojučerašnjeg dragulja Red Bull Salzburga.

Jasno je međutim da je Haalandu u Borussiji redovna minutaža zagarantovana, a u Dortmundu će se moći i razvijati bez prevelikog pritiska. Međutim, tu je i finansijska strana priče.

Iako je u prvi mah objavljeno da je Borussia napravila odličan posao s obzirom da je Salzburgu isplatila 20 ili 22 miliona eura, cijena koju su Milioneri zapravo platili je mnogo, mnogo viša. A tu su i primanja mladog Norvežanina - ako je vjerovati tvrdnjama Bilda, Haaland će u Borussiji zarađivati osam miliona eura godišnje.

Osam miliona eura godišnje sve do 2024. je tek dio troška Borussije kada je Haaland u pitanju.

Istina je da je Borussia isplatila Salzburgu već pomenutu cifru, međutim, Milioneri su u konačnici za Haalandov transfer platili i više od 45 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Pored pomenutih 20 ili 22 miliona eura Salzburgu, Borussia je platila 15 miliona eura provizije menadžeru Mini Raioli, te dodatnih 10 miliona naknade za potpis ocu Erlinga Haalanda, Alf-Ingeu.

Britanski mediji pišu i da je Radiola tražio jako veliki procenat od eventualnog budućeg transfera Erlinga Haalanda, ali da dva kluba, zbog loših iskustava sa pomenutim menadžerom u prošlosti, nisu bila spremna pristati na takav uslov.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.