Ko riskira, taj i profitira: Borussijino konstantno kockanje i odlična zarada

Milioneri uvijek u plusu

Ko riskira, taj i profitira: Borussijino konstantno kockanje i odlična zarada

Admin Čaušević

Nije isto izaći na fudbalsku pijacu punog novčanika iz kojeg vire novčanice ili umiljatog lica uz nadu da prodavač spusti cijenu. U prvu kategoriju spadaju najbogatiji klubovi današnjice, a u drugu oni s manjim finansijskim mogućnostima. 

Ko riskira taj i profitira. Politika koja je se u ovom desetljeću itekako isplatila Borussiji Dortmund. Milioneri su prije 15-ak godina pred gašenjem, ali su dobrim radom opet postali konkurentni kako na lokalnom tako i međunarodnom nivou.

Mnogi od najboljih igrača svijeta su u ovom desetljeću igrali na terenu Signal-Iduna parka. Borussijino kockanje s dovođenjem relativno nepoznatih igrača za sitniš se izuzetno isplatilo u nekoliko slučaja.

Početkom sezone 2010/2011 Borussija je dovela Roberta Lewandowskog za 4.75 miliona eura iz Lecha. Sjajni Poljak je postao jedan od najboljih napadača svijeta, ali možda i jedina greška Milionera jer je Dortmund napustio besplatno.

Izuzetno isplativa investicija bilo je doveđenje Ilkaya Gundogana 2011. godine za 5.5 miliona eura. Pet godina kasnije njemački veznjak je prodat Manchester Cityju za 27 miliona.

Marco Reus je u klub stigao 2012. godine za odličnih 17 miliona eura ako se u ozbir uzme o koliko kvalitetnom igraču se radi. On je još uvijek član Borussije, ali povrede su imale značajan utjecaj na razvoj njegove karijere.

Odličan posao je odrađen sa dovođenjem i prodajom Pierra-Emericka Aubameyanga. Eksplozivni napadač je plaćen Saint-Etienneu 13 miliona eura, da bi bio prodati Arsenalu za 63.7 miliona eura.

Profit je donio i Henrikh Mkhitaryan. Armenac je stigao iz Shakhtar Donetska za 27.5 miliona eura, da bi zatim u ljeto 2016. godine bio proslijeđen Manchester Unitedu za iznos od 42 miliona eura.

Niko kao Dembele

A šta tek reći za posao sa Ousmaneom Dembelom, najprofitabilnijim transferom u klupskoj historiji. Brzi i talentovani Francuz je došao iz Rennesa za 15 miliona eura. Za godinu na Signal-Iduna Parku privukao je ogromnu pažnju. Nakon što je Neymar otišao u PSG, Barcelona je Dembelea platila čak 125 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Ako se po jutru poznaje dan naredni fudbaler koji će napuniti kasu Borussije je Jadon Sancho. Mladi Englez je Manchester Cityju plaćen 7.8 miliona eura. Iako ima 19 godina njegova vrijednost se već sada precjenjuje na 100 miliona eura.

Borussija je jučer ozvaničila i transfer Erling Haaland, 19-godišnjeg Norvežanina koji je zaludio fudbalsku Evropu. Talentovani napadač je koštao 22 miliona eura. Ako se uzme u obzir da mu je menadžer Mino Raiola, nema dileme da će klub iz Dortmunda u nekoj od godina pred nama zaraditi znatno više od uloženog.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

PapaBenedikt
Klop je uspio zadržati isti roster 2 sezone i ta je ekipa pravila dar mar u Njemačkoj i Evropi. Svi poslije njega nisu vrijedni pomena.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi