Nešto se mora promijeniti...

Englezi traže rješenje za VAR tegobe: Od sljedeće sezone deblje linije?

VAR i dalje izaziva kontroveze i potiče žustre rasprave između onih koji podržavaju novu tehnologiju i onih koji žale što je ona "osvanula" na fudbalskim stadionima.

Ovi drugi vjerovatno najviše argumenata mogu pronaći u engleskoj Premier ligi u kojoj VAR iz vikenda u vikend pravi potpunu zbrku.

Bespotrebno odugovlačenje, činjenica da glavni arbitri ne pregledaju snimak pored terena, pregledanje spornih situacija nakon nekoliko minuta igre, sumnjivi zaključci - sve su to stvari koje unose frustraciju.

Međutim, vjerovatno je najveća boljka VAR-a u Engleskoj "takmičenje" sudija u VAR sobi u pronalaženju ofsajd pozicija.

I zaista, VAR sudije kao da se takmiče koji će otkriti manji ofsajd, pa smo ove sezone imali nedozvoljene pozicije u kojima su odlučivali centimetri, a u nekim situacijama je golim okom gotovo nemoguće bilo zaključiti zbog čega je zaustavljena akcija, poništen gol itd.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zbog toga je udruženje klubova Premiershipa, prema pisanju novinara The Timesa Martyna Zieglera, predložilo promjene za narednu sezonu za korištenja VAR-a u slučajevima kada treba odrediti da li je igrač bio u dozvoljenoj ili nedozvoljenoj poziciji.

Prijedlog je tolerancija od 10 centimetara.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.