Još od Gradiške...

Amar Osim ravno 17 godina nije poražen u Kupu BiH

Edmir Škorić

Iskusni bh. stručnjak, Amar Osim, može se pohvaliti s nevjerovatnom serijom kada su u pitanju utakmice Kupa BiH.

Sutra će u Banjaluci Borac ugostiti Željezničar u meču četvrtfinala najmasovnijeg takmičenja u BiH, a Plavi će pokušati da u jednoj utakmici prođu u polufinale i da se primaknu cilju, a to je osvajanje još jednog trofeja. Ako bi se gledala tradicija, gostima pripada uloga favorita i prvenstveno zbog popularnog Brke.

Osim je četiri puta sa Željezničarom osvojio Kup. Prvi u sezoni 2000/01, zatim u sezoni 2002/03, 2010/11 i posljednji put u sezoni 2011/12.

Zanimljivo da Osim nema poraz u Kupu posljednjih 17 godina. Posljednji je doživio još davne 2003. godine od Kozare iz Gradiške i to u prvom kolu. Nekoliko mjeseci ranije i Modriča je uspjela pobijediti Željezničar u Kupu.

Godinu dana prije, u sezoni 01/02 izgubio je Željezničar od Mladosti iz Gacka u četvrtfinalu s 2:1, ali je prošao zbog bolje razlike u gostima (kući slavili 1:0) da bi te godine Željo izgubio u finalu od Sarajeva golom u 95. minuti.

I pored nevjerovatne serije bez poraza, znao je Osim ostajati razočaran i to u finalima, protiv Širokog Brijega na penale 2013. godine i upravo protiv Borca zbog slabije gol-razlike u gostima. U Banjaluci je bilo 1:1, ali je na Grbavici bilo 2:2, pa je Borcu pripao kup te godine.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Tada su Višća i Bešlija postigli golove za Plave, a Stevanović i Saša Kajkut za Borac. Kajkut, napominjemo, i danas igra u redovima Borca.

Ostaje da se vidi hoće li Borac pronaći način da stane u kraj Osimovoj seriji koja je zaista imprseivna kada su u pitanju utakmice u Kupu BiH.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.