Jesu li Sloboda i Tuzla City rivali ili prijatelji?

Što je negdje nezamislivo u Tuzli je izgleda sasvim normalna pojava

Admin Čaušević

Premijer liga BiH je jedna od rijetkih koja se u Evropi može pohvaliti sa tri različita gradska derbija. Osim sarajevskog i mostarskog, tu je i tuzlanski. 

Borba za prevlast u gadu Tuzli je najmlađa od tri navedene. Derbiji na Tušnju se igraju otkako se nekadašnja Sloga Simin Han, a današnji Tuzla City plasirao u Premijer ligu, tačnije od 2018. godine.

Zašto je Grad soli dobio premijerligaški derbi najzaslužniji je Azmir Husić, bivši prvi čovjek Slobode, a sada "alfa i omega" Tuzla Cityja. Odlučan u namjeri da napravi najbolju ekipu u BiH ono što nije uspio sa tuzlanskim "crveno-crnim" pokušava sa "plavim".

Međutim, postavlja se pitanje da Tuzlaci zaista osjećaju gradski derbi onako kako je to slučaj širom svijeta. U mnogim sredinama je nezamislivo da se tek tako mijenjaju poslovi u klubovima iz istog grada, a u Tuzli postaje normalna pojava.

Nekako se olako adresa zaposljenja trenera i igrača mijenja iz Rudarske u onu Zlatnih ljiljana, i obrnuto. Kao da nedostaje strasti, naboja, poštovanja navijača, famozne sportske mržnje što je odlika istinskih gradskih derbija.

Posljednjih godina Milenko Bošnjaković je trenirao Slobodu i Tuzla City. U nekoliko je navrata istakao kako je Sloboda njegov klub, ali je bez problema prihvatio Husićev poziv. Njegovim stopama će i Zlatan Nalić.

Nalićevo srce je obojeno u "crveno-crno", njegov otac je Mesud je istinska legenda Slobode, međutim to ovog trenera neće spriječiti da u nastavku sezone s klupe predvodi Tuzla City.

Igrački primjer "preletača" je Said Husejinović. Prošlu sezonu je zavšio u Slobodi, ljetos je potpisao za Tuzla City, a zimus se opet vratio u Slobodu. Povremeni kapiten Tuzla Cityja Samir Efendić je prije nekoliko godina nosio kapitensku traku Slobode.

Dresove tuzlanskih rivala su u posljednjih nekoliko godina zamijenili Nemanja Stjepanović, Ivan Kostić i Adis Hadžanović. Možda je najviše prašine digao prelazak golmana Azira Muminovića iz Slobode u Tuzla City za 50.000 KM.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, u dosadašnjih sedam međusobnih duela uspješnija je Sloboda sa dvije pobjede. Posljednja je ostvarena kada je na klupi "crveno-crnih" sjedio Nalić, od danas novi trener Tuzla Cityja.

Mlađi tuzlanski premijerligaš je jedinu pobjedu ostvario ove sezone. Krajem augusta prošle godine je bilo 2:1. Tuzlu City je vodio Slobodin "vojnik" Bošnjaković.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.