Od idealnih uslova, do povratka u bh. realnost: Kome je godio odlazak u Tursku, a kome ne?

Radili su punom parom na pripremama, ali...

Od idealnih uslova, do povratka u bh. realnost: Kome je godio odlazak u Tursku, a kome ne?

E. Čaušević

Premijer liga Bosne i Hercegovine donijela nam je dosta uzbuđenja u nastavku prvenstva, a sigurno da nas do kraja očekuje velika borba za prvaka, te za opstanak u društvu najboljih.

Nakon zimske pauze koja je trajala dva mjeseca prije nešto više od tri sedmice nastavljeno je takmičenje u najjačem rangu bh. fudbala. Prethodna tri kola donijela su nam nekoliko iznenađujućih rezultata, ali i potvrdila da nas očekuje spektakl do samog kraja.

Mnogi klubovi su na zimskim pripremama odlučili da otputuju u toplije krajeve kako bi imali što bolje uslove. Tako je i ove zime najpopularnija testinacija bila Antalija u Turskoj gdje su klubovi imali zaista odlične uslove za rad.

Na pripremama u Turskoj ove zime bili su Sarajevo, Željezničar, Čelik, Sloboda, Mladost, Borac, Tuzla City i Velež. No, ponovo je velika briga trenera bila činjenica da u Antaliji igrači imaju odlične uslove za rad, a kada se vrate u BiH na početak prvenstva onda je većina terena daleko od idealnih što stvara dosta problema ekipama.

Bh. klubovi su punom parom radili u Turskoj i spremali su se za izazove u Premijer ligi, ali očito je da nisu baš svima godile pripreme u Antaliji sudeći po rezultatima u nastavku prvenstva.

Igračima Sarajeva je boravak u Turskoj očito odgovarao jer su odlično počeli proljetni dio sezone. Izabranici Vinka Marinovića su u prethodna tri kola ostvarili tri pobjede, te su na vrhu tabele sa 42 boda. Sarajevo je u drugom dijelu sezone slavilo na svom terenu protiv Tuzla Cityja (6:2) i Mladosti (2:1), te u gostima protiv Borca (0:2).

Boravak u Turskoj može se reći odgovarao je i igračima Željezničara koji su neporaženi u nastavku prvenstva. Željo je upisao dvije pobjede i remi u drugom dijelu sezone. Plavi su slavili kući protiv Tuzla Cityja (1:0), dok su u gostima pobijedili Zvijezdu 09 (0:3), te remizirali protiv Radnika (0:0).

Veoma dobar start u drugom dijelu prvenstva ima i Velež koji je upisao dvije pobjede i jedan remi. Rođeni su pred svojim navijačima slavili protiv Zvijezde 09 (2:0) i Borca (2:1), a u gostima su sa Tuzla Cityjem odigrali meč bez golova. Ekipi Feđe Dudića boravak u Turskoj je itekako prijao i uključili su se u borbu za gornji dio tabele.

Najveći pad sigurno je ostvario banjalučki Borac koji još uvijek ne zna za pobjedu u drugom dijelu sezone. Borac je upisao dva poraza i jedan remi i zbog toga su malo izgubili korak za vodećim ekipama što je iskoristio Zrinjski koji ih je pretekao na tabeli. Pored toga porac je ispao i iz Kupa BiH porazom na svom terenu od Željezničara.

Klub iz Banjaluke je prije nekoliko dana promijenio i trenera nakon što je Branislav Krunić dobio otkaz, a na njegovo mjesto stigao je Vlado Jagodić. Iako su radili punom parom na pripremama u Turskoj čini se da im boravak u Antaliji nije najbolje godio sudeći prema rezultatima u nastavku prvenstva.

UŽIVO: Borac - Irtysh 0:0

No, u najgoroj situaciji sigurno je Čelik koji je više od dvije sedmice bio na pripremama u Turskoj. Zenički klub ima dosta problema u svim segmentima, a na njihovu žalost izostali su rezultati na terenu koji su možda i najvažniji.

Čelik se bori za opstanak u društvu najbolji jer je predzadnji sa 17 bodova i još uvijek bez pobjede u proljetnom dijelu sezone. Zeničani su upisali dva poraza i jedan remi. Očito je nešto duži boravak u Turskoj malo "uspavao" tim iz Zenice kojem je hitno potrebno buđenje ako žele ostati u Premijer ligi BiH.

Na pripremama u Turskoj ove zime bili su i igrači Slobode koji su za vikend uspjeli konačno upisati pobjedu. Sloboda je na svom terenu pobijedila direktnog rivala za opstanak ekipi Čelika i popravila utisak. Tuzlanski tim sada je deveti sa četiri boda više u odnosu na Čelik. Pored pobjede protiv Čelika ekipa Sloboda još je remizirala protiv Mladosti (0:0), te je poražena od Zrinjskog (2:0).

Herić: Može ova Sloboda mnogo više, a povratak u BiH ne vidim kao korak nazad u karijeri

Ni Tuzla City nije imao dobar start u drugom dijelu sezone. Ovaj tim je upisao dva poraza i jedan remi, a nakon svega Elvir Baljić je napustio klupu ovog kluba. Pored toga što su bez pobjede u drugom dijelu PL ekipa Tuzla Cityja oprostila se i od Kupa BiH. Ovaj klub je bio najprijatnije iznenađenje u prvom dijelu prvenstva, ali onda je došlo do velikog pada forme.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I na kraju ekipa koja je također bila na pripremama u Antaliji je Mladost. Pred timom iz Doboja kod Kaknja je također grčevita borba za opstanak. Mladost je trenutno na 10. mjestu i ima bod više od Čelika koji je na poziciji koja vodi u niži rang.

Mladost je u drugom dijelu prvenstva osvojila samo jedan bod i to u gostima protiv Slobode (0:0). Pored toga poraženi su na svom terenu od Širokog Brijega (2:3), te u gostima od Sarajeva (2:1).

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

prka
nea bolan veze gdje se ko pripremao... Napravio bi neku analizu a nisi siguran, pa 'ajde na osnovu toga gdje se je ko pripremao. Budalastina!
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi