Fudbal u doba korone

U Seriji A su pronašli rješenje, je li to putokaz i za klubove iz Premijer lige BiH?

A. Čaušević

Produženje fudbalske sezone iziskuje nove troškove za sve klubove, a kako sada stvari stoje pošto će se igrati i u junu neki klubovi bi se mogli naći u problemu. 

Mnogi klubovi su obustavili trenažne procese do daljneg. Izuzetak nisu ni klubovi iz Premijer lige jer pandemija koronavirusa još uvijek traje. Iako nema treninga i utakmica, igrači očekuju da klubovi ispoštuju svoje obaveze.

U Seriji A su pronašli način kako srezati troškove. Corriere dello Sport piše da će prijedlog o smanjenju plata onim s najvećim primanjima u klubovima biti predstavljen na sutrašnjem neformalnom sastanku.

Ideja je da se plate igrača s najmanjim primanjima ostaju iste, dok se procenat smanjenja plate povećava što je plata veća. Odnoso od 20 % do 30 %. Tako bi Cristiano Ronaldo koji zarađuje 31 milion u najgorem slučaju na stolu ostavio devet miliona.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Plata bi bila umanjena i ostalim najplaćenijim igračima serije A kao što su Romelu Lukaku, Paulo Dybala, Matthijs De Ligt, Edin Džeko, Gianluigi Donnarumma i drugi.

Možda bi ovaj prijedlog mogao biti i putokaz za premijerligaške klubove koji će naredne sedmice održati sastanak s predsjednikom NFSBiH Elvedinom Begićem. Cilj će biti da se pronađe fleksibilno rješenje koje će pogodovati kako igračima tako i klubovima.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.