Derbi odigran u novembru 2012. godine

Atmosfera sa sarajevskog 100. derbija budi uspomene: Južna i sjeverna tribina Koševa kao šibice

Admin Čaušević

Okršaji Sarajeva i Željezničara su najveće utakmice bh. fudbala. Riječ je o rivalstvu koje traje 70 godina. Dva najtrofejnija i najpopularnija bh. kluba tradicionalno privuku najveći broj gledatelja na tribinama. 

U prošlosti su Sarajevo i Željezničar odigrali veliki izuzetno važnih utakmica, onih koji se pamte i ne zaboravljaju. Jenda od takvih je odigrana u novembru 2012. godine. Bio je to 100. prvenstveni okršaj Bordo i Plavih momaka. Meč se igrao na stadionu Asim Ferhatović Hase pred više od 15.000 gledatelja.

Stoti derbi se igra samo jednom i nikad više. Iz tog razloga Horda zla i Manijaci su se izuzetno dobro pripremili za ovu utakmicu. Znali su da će njihova podrška, svaki glas, svaki aplauz biti od velike koristi igračima na terenu. Sjeverna i južna tribina su bile kao šibica što danas i nije baš slučaj na derbijima koji se igraju na Koševu.

Uzimajući u obzir važnost utakmice na terenu nije bilo ni približno kao na tribinama. Bilo je to jedno od najboljih navijačkih izdanja obje navijačke grupe u historiji sarajevskih derbija. Horde Zla i Manijaci su bakljadama dva puta prekinuli utakmicu i to u 6. i 60. minuti.



Iako još nije prošlo ni osam godina od utakmice dojam je da se dosta toga promijenilo jer se već osjeća nostalgija i kada se pogledaju krcate tribine s najvjernijim navijačima dva ljuta gradska rivala bude se uspomene za nekim drugim vremenima.

Inače, Sarajevo je taj susret dobilo s minimalnih 1:0. U tvrdoj utakmici s malim brojem prilika pobjednik je odlučen u 67. minuti. Said Husejinović je iz slobodnjaka pogodio prečku, a odbijenu loptu u mrežu Marijana Antolovića je pospremio Samir Nuhanović i desetak minuta nakon svog ulaska u igru.

Sarajevo - Željezničar 1:0

Strijelac: Samir Nuhanović 66'. Stadion: Asim Ferhatović Hase. Gledatelja: 15.000. Sudija: Elmir Pilav.

Sarajevo: Bandović, Sesar, Torlak, Husejinović (Ademović), Hadžić (Krpić), Tatomirović, Šunjevarić, Belošević (Nuhanović), Tadejević, Dupovac, Suljić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar: Antolović, Kvesić, Bogičević, Zolotić, Adilović, Zeba, Stanić, V. Selimović (Hodžić), Vasilić, Svraka, Jamak (M. Bešlija).

Treneri: Dragan Jović (Sarajevo), Amar Osim (Željezničar)

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.