Ekipa Čelika kojoj je malo falilo da prođe u treće pretkolo, gdje bi snage odmjerila s velikim Werderom iz Bremena

Drugo pretkolo Intertoto Kupa 2001. godine

Noć koju će Zeničani zauvijek pamtiti: NK Čelik u grotlu Bilinog polja srušio belgijski Gent

D. Kurbegović

Nogometni klub Čelik sigurno je jedan od najvećih klubova u BiH. Što zbog tradicije još prije rata, stadiona, navijača, ali i velike ljubavi prema crno-crvenoj boji, Zeničani su uvijek bili cijenjeni diljem bivše države.

Iako su uvijek imali veliku podršku s tribina, te i sve preduslove da svake godine budu u vrhu Premijer lige, to s Čelikom ipak nije slučaj. Osim tri titule prvaka BiH, te dva osvojena Kupa i nekoliko bljeskova, Zeničani su se uglavnom borili za opstanak u Premijer ligi.

Kad kažemo povremeni bljeskovi, tu se misli i na sezonu 2000/01 kada je Čelik izborio izlazak u Evropu, pretposljednji put. Bilo je to 2001. godine, a ekipu je s klupe predvodio Kemal Hafizović.

U prvom pretkolu Intertoto Kupa crno-crveni su odmjerili snage s turskim Denizlisporom. Svi su očekivali laganu pobjedu kluba iz Turske, međutim Zeničani nošeni sjajnom podrškom dupke punog Bilinog polja golom Borisa Pavića slavili su rezultatom 1:0. U uzvratu se očekivalo da klub iz Turske nadoknadi ovaj zaostatak, međutim Zeničani su odigrali sjajnu utakmicu, te su golovima Brkića dva puta, Pavića, Nadžakovića i Tabakovića slavili sa nevjerovatnih 3:5, te s ukupnih 3:6 otišli u drugo pretkolo ovog takmičenja.


U drugom pretkolu Zeničani su odmjerili snage s belgijskim Gentom. Žrijebom je odlučeno da Čelik bude domaćin u prvom meču, a to je značilo samo jedno, ludnicu na Bilinom polju. Pred više od 20.000 uzavrelih navijača domaće ekipe Čelik je dočekao Gent, koji je kao i Denizlispor bio favorit u ovoj utakmici. U tvrdoj utakmici pobjednik je odlučen u 30.minuti, Almir Tolja degažirao je daleko loptu na protivničku polovinu, na 20-tak metara od gola nebeski skok Senada Brkića, koji upošljava Džemala Tabakovića, a ovaj u maniru vrsnih napadača lob udarcem matira golmana Genta za vodstvo Čelika 1:0 i neviđeno slavlje u Zenici. Do kraja utakmice crno-crveni su zadržali prednost i sasvim zasluženo slavili novu pobjedu u Intertoto Kupu. Za Čelik su utakmici koja će vjerovatno ostati vječno u srcima navijača Čelika nastupio u sastavu: Tolja, Begić, Bradarić, Beganović, Pavić, Džidić, Ikanović, Paškalj, Nadžaković, Tabaković i Brkić. Trener je bio Kemal Hafizović.


Kapiten te generacije, tada sjajni Senad Brkić, koji je bio i reprezentativac BiH, za SportSport.ba prisjetio se te magične noći u Zenici, kada je u uzavreloj atmosferi pao Gent

"Nismo imali Uprave, igrali smo zbog ljubavi prema klubu, nismo imali predsjednika, direktora, ali mi zajedno sa šefom struke igrali smo za grad i klub. Da se naježiš bilo, igrao sam u svojoj karijeri pred 40-50.000 hiljada ljudi, ali ta noć u Zenici se ne može porediti. Mi smo dali posljednji atom snage na terenu i na kraju nam se to vratilo. Nikada neću zaboraviti tu noć, a da smo imali malo veću podršku u klubu siguran sam da bi dogurali i dalje u ovom takmičenju", kazao je za SportSport.ba Senad Brkić sigurno najbolji napadač kluba s Bilinog polja u poslijeratnom periodu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U uzvratu Čelik je poražen 2:0, a zanimljivo da je oba gola postigao igrač Čelika, Ekrem Bradarić, koji je bez namjere dva puta bio tragičar u tome meču. Gent je tako ukupnim skorom 2:1 prošao u treću rundu, gdje ih je čekao veliki Werder iz Bremena.

Zeničani su nakon toga još jednom samo igrali u Evropi, bilo je to 2008. godine, kada su u dvomeču poraženi od crnogorskog Grbalja, a nakon dva meča bilo je 4:4, međutim zbog gola više u gostima tim Grbalja je prošao u narednu fazu Inter toto Kupa. Od 2008. godine crno-crveni nikada više nisu zaigrali u Evropi, koju su istina izborili u sezoni 2012/13, ali zbog toga što nisu dobili Licencu za Evropu nisu nastupili u kvalifikacijama za Kup UEFA.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.