Zbog najavljenog smanjivanja proračuna

Ferrari prijeti napuštanjem Formule 1

Teme:

Vodeći čovjek F1 momčadi Ferrarija Mattia Binotto zaprijetio je odlaskom  slavne talijanske momčadi iz Formule 1 ukoliko dođe do restrikcija u proračunu momčadi.

U Ferrariju su sve osim zadovoljni prijedlogom ograničavanja proračuna, koji će vrijediti do 2022. godine. Po sadašnjem pravilniku F1 momčadi mogu godišnje potrošiti 162 miliona eura, a prijedlog je da propisani budžet u 2021. iznosi 13, a sezonu kasnije 120 miliona eura.

"Ti iznosi su  premali za kvalitetan razvoj bolida" - ističu u Ferrariju, koji je u Formuli 1 od 1950. godine i po pravilu su gotovo uvijek bili jedna od najbogatijih ekipa.

"Ferrari nije samo ikona, on je i veliki generator cijele regije, pa i cijele Italije" - kazao je Binotto.

Podsjetimo, već je devet od predviđene 22 utrke sezone Formule 1 već je odgođeno ili otkazano te je jasno da se u 2020. neće održati više od 19 utrka, dok realnije procjene govore o njih petnaestak, a nemala je mogućnost da ih ne bude više od deset.

Zbog toga bi ovako skraćena sezona oktanskog cirkusa mogla biti dosta napetija nego posljednjih godina

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.