Oni su posebni 'luđaci'

Loši dečki engleskog fudbala: Ženski zatvor, bijeg u striptiz bar, kung-fu udarac...

Veliki je broj fudbalera čije su karijere obilježile stvari koje nemaju previše veze sa zelenim terenom.

Zbog nemirnog i prgavog duha obično su nosili epitete "bad boy" i nisu naprosto mogli da se drže podalje od žute štampe i skandala, a u posljednjih nekoliko decenija najviše ih je bilo u Engleskoj.

Fudbalere čija ćete imena pročitati u nastavku često su bili obožavani od strane navijača klubova u kojima su igrali, ali su istovremeni bili omraženi od ostatka lige te su izazivali burne reakcije gdje god da su se pojavili.

Naravno, kao i svaka lista i ova je apsolutno subjektivna, te sigurno postoje igrači kojih se nismo sjetili i čije ponašanje bi možda trebalo biti opisano.

1. Joey Barton

Barton je imao respektabilnu karijeru, no više je poznat po svojim ekscesima na travnjaku i izvan njega.

Gotovo svake sedmice je bio materijal za žutu štampu. Stran pojam mu nije bilo ni izazivanje tuče, a jednu takvu, masovnu, izazvao je tokom priprema u Doncesteru kada se potukao sa osobljem noćnog kluba.

2005. godine je mladom saigraču Jamieju Tandyju na božićnom veselju zabio zapaljenu cigaretu u oko. Kasnije je još imao verbalne sukobe sa 15-godišnjim navijačem Evertona, da bi kruna svega bile optužbe da se kladio na fudbalske utakmice.

2. Eric Cantona

Legendarni fudbaler koji je vrhunac karijere imao u Manchester Unitedu ostat će upamćen po svom nesportskom potezu za koji se nikada nije pokajao.

Prije dvije i pol decenije Cantona je u dresu Manchester Untieda kung-fu udarcem udario huligana na meču protiv Crystal Palacea, a poslije ovog incidenta više puta je rekao da mu je žao što ga nije jače udario.

Poznato je kako je Cantona bio energična osoba sa kratkim 'fitiljem'.

3. Craig Bellamy


Velšanin je svojevremeno važio za fudbalera kojeg je bilo teško kontrolisati zbog problematičnog temperamenta.

Ne čudi što se odmah na prvom treningu u Manchester Cityju sukobio sa tadašnjim trenerom Robertom Mancinijem, a o njegovom 'ludilu' u svojoj autobiografiji pisao je i John Arne Riise.

Nakon što su bili u svađi, Bellamy mu je prije utakmice protiv Barcelone upao u sobu i napao ga golf palicom.

"Da me pogodio po koljenima, to bi bilo to. Kraj karijere. Rekao sam mu da razmisli dvaput, da ćemo to riješiti ujutro. Nije se pojavio. Bio je bahat i pun samopouzdanja, ali kad biste mu se suprotstavili, pretvorio bi se u psića. Sjećam se kad je Fulham igrao protiv Liverpoola i Clint Dempsey mu je nešto dobacio. Us*ao se u gaće", ispričao je Riise.

4. Mario Balotelli

Biografija Marija Balotellija je nešto što će se sigurno jednog dana ekranizovati.

Od prvog dana svoje profesionalne karijere Mario je imao naviku da traži pažnju i uspjevalo mu je da dođe do nje, bilo da su to disciplinski prekršaji u klubu, svađe sa trenerima, ili neki od najnevjerovatnijih nestašluka.

Tako je 2012. godine kažnjen jer je pobjegao iz karantina kako bi bio u striptiz klubu, a godinu dana kasnije je morao platiti 100.000 eura jer je igrače iz mladog tima Manchester Cityja gađao pikado strelicama kada su se vraćali s treninga. Kada ga je trener upitao zašto je to uradio, odgovorio je da mu je bilo dosadno.

Također, pokušao je ući i u ženski zatvor praveći se da ne zna da mu je potrebna dozvola za to, a dan pred derbi protiv Manchester Uniteda aktivirao je vatromet u svom kupatilu.

5. Vinnie Jones

Mnogi su složni u tome da niko nije bio lud kao on.

Njegov život apsolutna je filmska priča, pa je morao i morao završiti u filmskoj industriji gdje se itekako dokazao, a uspješan je bio i na fudbalskom terenu. Igrao je za klubove kao što su Wimbledon FC, Leeds United, Sheffield United, Chelsea, QPR.

Kao fudbaler Jones je često na terenu pokazivao svoju nasilnu narav zbog koje je nekoliko puta završio iza rešetaka. Jedan od njegovih najpoznatijih poteza bio je kad je zgrabio Paula Gascoignea - za međunožje.

Samo sam htio provjeriti jesu li mu toliko velika muda kao što pričaju!", objasnio je svoj potez.

Rušio je i neke neslavne rekorde, kao naprimjer, najbrži žuti karton u historiji fudbala.

6. Paolo Di Canio

Ima fudbalera koje ne možete zaboraviti, bez obzira svidjeli vam se ili ne, a takav je i Paolo Di Canio.

Sve njegove istinske fudbalske majstorije nekako su ostale u sjeni temperamentnog ponašanja. Na terenu je izgledao kao lav koji se poigrava s loptom i suparnicima, a o kakvom se igraču radilo svjedoči i izjava Harryja Redknappa.

“Valjalo bi naplaćivati ulaznice za trening kada s nama vježba Paolo Di Canio, većeg majstora nikad nisam vidio."

Sam Redknapp tvrdi da je umalo doživio srčani udar kada je na utakmici između West Hama i Watforda Di Canio nakon dva nedosuđena jednaesterca na njemu ostao sjediti na travi pet minuta. Bio je to njegov klasičan prosvjed. Ako si je nešto zamislio, nije imao obzira ni prema kome, pa je tako jednom zgodom kod jedanesterca za West Ham zmaalo išamarao mladog Lamparda koji je također želio da izvede najstrožiju kaznu.

Poznat je i kao poštovatelj Benita Mussolinija čiju tetovažu čak ima na leđima.

7. Luis Suarez

Urugvajac je ostavio veliki trag u Premier ligi, kako fenomenalnim partijama, tako i nepromišljenim potezima. Ruku na srce gluposti uglavnom pravi na terenu, ali možemo slobodno reći da je jedan od najunikatnijih loših momaka modernog fudbala.

Sve je počelo kada je krajem 2011. godine na rasnoj osnovi vrijeđao Patricea Evru, da bi kroz koju godinu na utakmici ujeo tadašnjeg štopera Chelseaja Branislava Ivanovića i za to dobio deset utakmica suspenzije.

Danas je Suarez u Barceloni.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.