Na kraju je sezona prekinuta

Samo pet klubova testiralo igrače prije početka trenažnog procesa

U ponedjeljak je fudbalska sezona u BiH i zvanično završena, a zatečeno stanje na tabelama proglašeno je konačnim.

Tako je nova titula otišla u ruke Sarajeva, dok su u niži rang poslani Zvijezda 09 i NK Čelik.

Odluka je donijeta nakon par mjeseci "natezanja" iako se i ranije po signalima koji su stizali iz saveza i klubova moglo zaključiti da se sezona Premijer lige BiH, suspendovana zbog pandemije novog koronavirusa, neće odigrati do kraja na terenu.

Danas je NFSBiH izdao saopštenje o svojim, ali i aktivnostima klubova u proteklom periodu, za vrijeme trajanja prekida.

Iz NFSBiH su otkrili i da je samo pet klubova prije početka trenažnog procesa testiralo svoje igrače na Covid-19, što je bila preporuka. Podsjetimo, u nekim evropskih zemljama su testovi bili uslov da se uopšte počne sa treninzima, makar i individualnim.

Prema saopštenju NFSBiH, igrače su prije starta treninga testirali FK Sarajevo, HŠK Zrinjski, FK Tuzla City, NK Čelik i FK Sloboda.

Vrijedi izdvojiti još nekoliko stavki iz posljednjeg saopštenja NFSBiH.

Tako se navodi da je 9 od 12 klubova PL zvanično bilo za nastavak, dok je njih 8 od 12 bilo za nastavak takmičenja isključivo bez promjene važeći propozicija (preostalih 11 kola i 4 utakmice Kupa). Devet klubova se međutim izjasnilo da se sezona može nastaviti najkasnije 7. juna.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Samo jedan klub je tokom pauze dostavio alternativni prijedlog za nastavak sezone, to je bio Željezničar, a isti su u potpunosti podržali Tuzla City i Široki Brijeg, dok je Velež to učinio djelimično.

Također, NFSBiH je istakao da je šest klubova dostavilo planove za organizaciju utakmica s aspekta epidemološko-zdravstvene zaštite učesnika, dok su "svi stadioni zadovoljavaju sanitarno-epidemiološke uslove za organizaciju utakmica sa prostornog aspekta, ali nijedan stadion nije u cijelosti sadržajno osigurao uslove (sanitarna sredstva, dezinfekcioni materijal, itd)".

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.