Jedini slučaj u povijesti

Prošlo je 40 godina od čuvenog finala u kojem su igrala dva tima Real Madrida

E. Škorić

U junu 1980. godine Real Madrid je osvojio 14. naslov Kupa Kralja, ali na pomalo bizaran način.

Naime, Real Madrid je tada na Santiago Bernabeuu u finalu igrao protiv Real Madrid Castille, odnosno protiv svoje rezervne momčadi. Tada je prvi tim slavio uvjerljivo, sa 6:1, uz dva gola Juanita i po jedan Santillana, Sabida, Del Bosque i Garcije Hernandeza, dok je Alvarez postigao jedini gol za rezerve.

Real, kojeg je tada trenirao Vujadin Boškov, prethodno je eliminisao Logrones u osmini finala, Betis u četvrtfinalu i Atletico u polufinalu, dok su Realove rezerve izbacile Hercules, Athletic Bilbao, Sociedad i Sporting Gijon.

To je jedini slučaj u povijesti da su prva i druga momčad jednog kluba igrale neko finale nacionalnog turnira. Kada je utakmica završila, kapiteni oba tima su zajedno podigli pehar i s njime napravili počasni krug.

Budući da je Real te godine osvojio La Lig, rezerve Reala su su se samim finalom Kupa plasirale u Kup pobjednika kupova. Tamo su izbačeni već u 1. kolu od West Ham Uniteda.

Naravno, kasnije se promijenilo pravilo i rezervni timovi španskih ligaša nisu mogli nastupati u Kupu kralja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.