Od golmana do napadača, sve same zvijezde...

Ikona do ikone! Sastav Evertona iz sezone 2009/10 je samo za najveće nostalgičare

Teme:

Ekipa Evertona već godinama ulaže mnogo novca, ali nikako ne uspijeva da napravi neki dobar rezultat u Premiershipu. 

Pravi primjer za to je i ova sezona kada u klubu igra nekoliko vrhunskih igrača a trener je niko drugi nego veliki Carlo Ancelotti. Ipak, bez obzira na to klub se muči i prije Covid19 pauze nalazio se na 12. poziciji.

U prilog tome da Karamele već više od 10 godina ulažu veliki novac i znaju prepoznati dobrog igrača, ali ostaju bez rezultata ide i jedna fotografija koja je čuvana samo za nostalgičare.

Radi se o sastavu tima s Goodisona iz sezone 2009/10. Bila je to, po imenima igrača, vjerovatno i najbolja ekipa Evertona u ovom stoljeću. Mnogi od onih koji su tada igrali na Goodisonu kasnije su pravili zavidne karijere, a i oni koji su gotovo vječno ostali vjerni Evertonu upisali su svoje ime zlatnim slovima u klupsku historiju.

Idemo redom nabrojati igrače koji su tada činili tim koji bi danas poželjeli brojni predsjednici.

Na golu je bio Tim Howard. U posljednjoj liniji Heitinga, Lescott i Mustafi. Prvi je jedan od najpozuzdanijih igrača tima u tom periodu, drugi je kasnije sa Cityjem osvajao titule prvaka Englreske, a treći je danas član Arsenala.

U veznom redu igrao je jedan Pienaar, koji je vjerovatno jedna od najvećih ikona kluba, a društvo na suprotnoj strani veznog reda pravio mu je Arteta, današnji trener Arsenala koji je finiš karijere proveo upravo na Emiratesu. Centralna veza bili su Marouane Fellaini i Leon Osman. Belgijanac je kasnije igrao za Manchester United dok je Osman karijeru posvetio plavom dresu i na Goodisonu ostao čak 16 godina.

Napadačni trojac bio je Lendon Donovan, Jo i Luis Saha. Na njih trojicu ne treba posebno trošiti riječi. Radi se o igračima koji su prije ili poslije Evertona igrali za klubove kao što su Bayern Minhen, Manchester City ili Manchester Unitedu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Džaba je Karamelama bila i ovakva ekipa jer je u Premiershipu završila tek na 8. poziciji. Ipak, uspješniji su bili od današnje generacije...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.