Burnley se oglasio

Iznad Etihada večeras letio avion s porukom "White Lives Matter"!

Edmir Škorić

Na početku utakmice Manchester City - Burnley iznad praznog Etihada pojavio se avion s porukom "White Lives Matter Burnley".

Zastava ili transparent, koju je za sobom vukao avion, pojavila se na nebu iznad stadiona ubrzo nakon što je sama utakmica započela. Trenutak ranije timovi i službenici utakmice podigli su koljeno u znak pokreta Black Lives Matter.

Englezi su se podredili "Black lives matter" pokretu i podršci, pa na leđima dresova umjesto prezimena igrača, stoji taj natpis. Inače, otočki mediji navode da je sve napravio jedan navijač gostiju koji je ukrao avionom i potom njime upravljao.

Burnley je brzo uputio izjavu "oštro osuđujući one koji su odgovorni za avion i uvredljive natpise".

"Želimo jasno staviti do znanja da odgovorni nisu dobrodošli u Turf Moor", navodi se u izjavi. "To ni na koji način ne predstavlja ono za šta se nogometni klub Burnley zalaže i u potpunosti ćemo surađivati s vlastima na pronalaženju odgovornih i izdavanju doživotnih zabrana".

„Klub ima ponosne rezultate rada sa svim spolovima, religijama i vjerama kroz nagrađivani program Zajednice, a protivi se rasizmu bilo koje vrste. Potpuno smo iza inicijative Black Lives Matter Premijer lige i, u skladu sa svim ostalim utakmicama Premier lige, naši igrači i nogometno osoblje voljno su kleknuli prije početka meča u Manchesteru. Bezrezervno se izvinjavamo Premier ligi, Manchester Cityju i svima koji pomažu u promociji Black Lives Matter".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.