Prelazni rok je tek počeo, vremena ima sasvim dovoljno

Kapitalci na premijerligaškoj 'pijaci', ko će ih ugrabiti?

Samir Mlaćo

Naredne sedmice počinje nova sezona u Premijer ligi naše zemlje.

Bit će veoma uzbudljivo, a nadamo se će situacija sa pandemijom koronavirusa biti povoljnija i da će nogometaši moći da uživaju u svom poslu uz publiku na tribinama i onaj stari dobri osjećaj kada smo mislili samo na ono što se dešava na terenu.

Klubovi još uvijek nisu riješili igračku križaljku, pa je sigurno da će dolazaka i odlazaka biti i poslije početka prvenstva, što su pojedini treneri i nagovijestili u svojim izjavama.

Nekoliko poznatih premijerligaških imena još uvijek čeka na nove angažmane. Kada bi ih stavili ujednu momčad, uvjereni smo da bi to bila respektabilna ekipa koja bi se u elitnom rangu našeg nogometa borila za sami vrh tabele. Krenimo redom.

Na tržištu je npr. 'četvorka' iz Željezničara Sinan Ramović, Kemal Osmanković, Dženan Zajmović, Vedran Kjosevski... Golman, defanzivac i dva ofanzivca. Ono da popunite ekipu u pravom smislu.

I 'mali opasan k'o plin' Nermin Crnkić nakon rastanka sa Tuzlom City još uvijek čeka pravu ponudu. Povezivao se sa nekoliko klubova iz Premijer lige no dogovor za sada nije postignut.

I sada već bivša desetka Zrinjskog Damir Šovšić trenira samostalno. Navodno je bio na pragu FK Tuzla City, a sada je pred odlaskom u daleku Indiju, što je i potvrdio za SportSport.ba. Ukoliko se to ne desi, s obzirom na cijelu situaciju neće biti iznenađenje ukoliko ostane u Premijer ligi.

FK Borac se prije par dana razišao sa Marinom Galićem. Sjajni desni bek tako se našao u nezavidnoj situaciji desetak dana prije početka lige, a nezvanično saznajemo da poziva iz elitnog ranga bh. nogometa već ima. Sve bi trebalo biti jasnije već u narednim danima, s obzirom da Galić nije u situaciji da puno čeka.

Kada su napadači u pitanju, u rubrici dostupnih na tržištu nalaze se Nusmir Fajić i Dražen Bagarić. Fajić se neočekivano razišao sa Veležom, kasnije su se pojavile informacije o mogućem povratku među Rođene, no sve je propalo.

Bagarić iza sebe ima dobru sezonu u Širokom Brijegu, a sada mu je prioritet inostrani angažman. Ukoliko se to ne desi, neće biti iznenađenje da ga opet gledamo na Pecari. Pecaru je napustio i sjajni lijevi bek Josip Kvesić koji također nije pronašao novu sredinu.

NK Čelik je preselio u kantonalnu ligu, pa su gotovi svi nogometaši dobili priliku da slobodni pronađu novi angažman. Svakako najzvučnije slobodno je ime je sjajni mladi defanzivac Vedran Vrhovac. Vrhovac je bliže odlasku u inostranstvo, no za sada konačan dogovor nije postignut.

Sa premijerligašim se povezuje i sjajni vezista Tomislav Tomić (29) koji je prije par dana završio sezonu u Olimpiji iz Ljubljane i postao slobodan nogometaš. Tomić se nije okitio naslovom prvaka, ali sezonu će pamtiti po svojim sjajnim partijama. Na kraju je našao mjesto i u timu sezone. Vezista za poželjeti, no sigurno da za takve treba i 'odriješiti kesu'.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I bek Ivan Stanić (24) trenutno odmara u svojoj zemlji. Stanić je nosio dres NK Vitez u Premijer ligi, a zatim se otisnuo u Dansku gdje je sa uspjehom nosio dres Fremad Amagera. Prije dana ugovor mu je istekao, te nije došlo do dogovora o novoj saradnji.

Ljetni prelaznik rok u Premijer ligi traje od 13.07. do 02.10. 2020. godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.