Koliko znate o rivalu Sarajeva?

Velšane vodi bivši kapiten Manchester Cityja, a balkanske ekipe ih redovno pobjeđuju

Edmir Škorić

Connah's Quay, prvak Velsa, bit će prvi protivnik Sarajevu ove sezone u evropskim takmičenjima.

Bh. prvak kreće od prvog pretkola i za prvog rivala dobio je ekipu Connah's Quay. Čini se i najtežu u konkurenciji od tri nenosioca u grupi prilikom današnjeg žrijeba u Nyonu. Utakmica se igra 18. ili 19. avgusta u Cardiffu.

A ko je Connah's Quay? Radi se o ekipi koja je u korona periodu osvojila prvu titulu u klupskoj historiji, a prethodno je igrala u Evropi gdje je iznenađujuće eliminisala škotski Kilmarnock. Nakon tog uspjeha, stiga su dva poraza od Partizana od 1:0 i 3:0, pa im je drugo pretkolo Evropske lige bio najbolji rezultat. Sada se pak nadaju i drugom pretkolu Lige prvaka.

Imali su i priliku i nekoliko sezona ranije igrati u Evropi protiv "naših" ekipa. U sezoni 2016/17 dva puta su izgubili od Vojvodine u 2. pretkolu Evropske lige.

Prethodno su 2018. godine osvojili Kup Velsa, a prije toga dva puta došli do trofeja u Liga kupu.

Ekipu čine uglavnom engleski i velški nogometaši, a "stranac" je tek Irac John Disney. Vrijednost tima procjenjuje se na 540.000 funti, što je znatno manje u odnosu na Sarajevo. Najskuplji je napadač Craig Curran sa 270.000 funti.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Klub svoje utakmice igra na Deeside stadionu sa svega 1500 sjedećih mjesta, a trenutno ekipu vodi Andy Morrison, bivši igrač Manchester Cityja, koji je tu već šest godina, koliko ovaj tim igra u elitnom rangu velškog nogometa.

Protivnik je sasvim sigurno nepoznanica za Sarajevo i za cijelu bh. sportsku javnost, ali jasno je da je riječ o nezgodnoj i čvrstoj tipičnoj otočkoj ekipi koja se mora maksimalno poštovati.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.