Bivši reprezentativac BiH novi trener Zvijezde iz Gradačca

Dario Damjanović: Da je dobra situacija, vjerovatno me niko ne bi ni zvao · Intervju

Edmir Škorić

Nakon zavidne igračke karijere, Dario Damjanović odlučio je da se upusti u trenerske vode. Prvo je malo radio u niželigašu Odžaku, ali pravi ispit tek mu slijedi.

Jučer je, naime, nekadašnji reprezentativac BiH predstavljen kao novi trener gradačačke Zvijezde. Bivšem igraču brojnih klubova, između ostalog Kaiserslauterna i Hajduka, u ruke je gurnut vruć krompir. Ipak, 39-godišnji i novopeočeni trener odlučan je da pokuša Zvijezdi vratiti stari sjaj. Klub iz Garadačca je odavno u teškoj situaciji, no smjena uprave, znatno promijenjen igrački kadar i stručni štab odišu optimizmom i vjeruju u bolje sutra.

"Koliko čovjek može da bude spreman u ovoj situaciji? Pa ni onim trenerima sa daleko većim iskustvom od mene ne bi bilo svejedno. Možda sam pomiješao ljubav i profesiju, pa sam se prihvatio toga, ali eneralno, u razgovoru s ljudima iz Zvijezde, dao sam do znanja da sam spreman prihvatiti tu odgovornost i ne vidim razlog zašto ne bih vjerovao u sebe", kazao je Damjanović u razgovoru za SportSport.ba, pa je nastavio:

"Ne znam kakve su ambicije bile prije početka sezone, ali znam da je bilo raznih problema u klubu i to već dugo traje. Niko nije iznenađen svim tim dešavanjima. Znam da su ti problemi odavno tu. Budimo realni, vjerovatno me niko ne bi ni zvao da je dobra situacija. S gledanja mog aspekta, sasvim normalna stvar i ja sam spreman za ovaj izazov. Ne bih da budem egoista i pesimista, gledaću na jedan pozitivan način. Neću da budem jedan od onih koji će da digne ruke, a nije ni pokušao. Svaki pojedinac i svaki komšija treba da radi, svi moramo biti tu da pomognemo klubu i vratimo ga gdje pripada".

A Damjanović zna da je Zvijezda veliki klub s bogatom tradicijom i ima posebnu ljubav prema Gradačcu i ovom timu, iako dolazi iz Modriče.

"Prije nego sam otišao iz Zvijezde kao igrač, spomenuo sam jedan događaj u jednom intervjuu za radio stanicu u Gradačcu. Prijeratni moj pokojni otac je govorio ako igraš za Zvijezdu, onda si dobar igrač. Možda je to neka želja i bila da dođem u Zvijezdu".

Zanimljivo da će trenerski debi Damjanović imati protiv prijatelja i bivšeg saigrača iz reprezentacije Vuleta Trivunovića, koji s GOŠK-om u subotu dolazi u Gradačac.

"Bilo ko da je došao za trenera, mora da shvati situaciju u kakvoj se Zvijezda sada nalazi i da bude svjestan da ga čeka ta utakmica s GOŠK-om odmah na startu. Po meni, moramo da se nosimo s pritiskom. I ja, igrači, svi u klubu... Nakon dva poraza nije lako, ali ranjen čovjek zna da bude najopasniji".

Kakvu viziju kao trener ima Damjanović?

"Trener je dobar onoliko koliko igrači pruže na terenu, to sam iz iskustva naučio. Oni su broj jedan i oni moraju da trenera dignu. Ja imam viziju koju sam pokrenuo u Odžaku, tu sam skupljao malo iskustva. Trenutno imam jedan dan da nešto napravim. Trebaju da budu tri boda, a sada na koji način, ne bih o tome. Kroz neko vrijeme pretpostavljam da ćemo imati daleko bolji prikaz svega i da ćemo biti kompaktniji kao tim".

Stvarno je bilo malo vremena, nepuna dva dana, od imenovanja za trenera, do utakmice koja mnogo znači Zvijezdi.

"Realno je malo vremena, ali razmislio sam o ekipi, vidio sam vizuelno ekipu i mislim da se može ostati u ligi.Vjerujem da ima tu dovoljno kvaliteta".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Koliko će igračima značiti to što za trenera imaju mladog i perspektivnog trenera koji je igrao za reprezentaciju, Bundesligu, izgradio veliki imidž...

"Meni je značilo kada je došao Boris Živković. On je meni dosta značio u karijeri. Zatim Zoran Vulić i dosta sam učio od tih ljudi. Moja igra je bila vrlo specifična, igrao sam destruktivca, ali generalno imam drugi apsket gledanja na fudbal", zaključio je Damjanović.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.