Novi poraz i ispadanje

Željezničar i Izrael, jednostavno ne ide

Admin Čaušević

Kada sljedeći put se Željezničar nađe u žrijebu za evropska takmičenja većina navijača Plavih s Grbavice će pomisliti: "Samo ne Izraelci!", jer bh. timu protiv izraelskih jednostavno ne ide. 

Evropski put za Željezničar u sezoni 2020/21 okončan je već u prvom pretkolu. Protivnik je bio Maccabi. Utakmica u Haifi je odigrana iz drugog pokušaja. Domaći su slavili s 3:1.

Dao je Ivan Lendrić nadu Plavim da se može do prolaska dalje. Lijepa akcija je krunisana golom u 34. minuti, međutim radost nije dugo trajala. Tjaronn Chery je zabio eurogol za izjednačenje, a u nastavku su za preokret pogađali Nikita Rukavytsya i Yuval Ashkenazi.

Tako je i treći izlet u Izrael u posljednjih desetak godina za Plave okončan porazom, s tim što se ovaj put zatresla protivnička mreža.

Prvo gostovanje u novijoj historiji bilo je u julu 2010. godine. U okviru kvalifikacija za Ligu prvaka Hapoel iz Tel Aviva je na stadionu Bloomfield pobijedio Željezničar sa visokih 5:0.

Naredna posjeta Izraelu bila je godinu kasnije. Ista lokacija, ali različito takmičenje i protivnik. Početkom augusta Maccabi iz Tel Aviva je u kvalifikacijama za Europa ligu pobijedio 6:0.

Interesantno da su ova dva tima uspjela pobijediti Željezničar i u Sarajevu. Hapoel je slavio s 0:1, a Maccabi za kojeg je tada nastupao Haris Medunjanin s 0:2.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dakle, na Grbavici gostovanja u Izraelu sigurno ne pamte i neće pamtiti po lijepom. Treće gostovanje u novijoj historiji nije donijelo treću sreću već još jednu gorku pilulu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.